Kolumn: Min upplevelse som prao på Östnyland

ÖN:s praoelev Max Lampenius ser tillbaka på en vecka på redaktionen.

Max Lampenius
04.06.2022 11:02 UPPDATERAD 06.06.2022 18:20
Jag valde att göra min prao på tidningen Östnyland i en vecka och min upplevelse har varit extremt bra. Jag har fått intervjua, fota och skriva artiklar under min tid på redaktionen och fått delta i ett trevligt och välkomnande gäng.
På måndag morgon när jag kom in till redaktionen mötte jag flera vänliga personer, jag förstod inte att jag skulle ta med min egen dator redan på första dagen men det ordnade sig ändå då det som tur var fanns en ledig dator.
Jag hade inte speciellt mycket att göra på förmiddagen den första dagen eftersom jag hade ungefär två timmar på mig för att förbereda några frågor till en intervju jag skulle ha nästa dag. Men på eftermiddagen tog det fart då jag fick följa med min handledare Helén Kurri till BoGy-shows repetition och fick sedan hjälpa henne att skriva artikeln. Det var en lugn start som introducerade mig till hur det är på redaktionen.
Nästa dag, på tisdag, blev det allvar. Jag hade fått en kamera och ett anteckningsblock för min intervju med några elever och en lärare direkt på morgonen. Det gick så där att intervjua och fota eleverna men med läraren blev det lite lättare. Jag kom tillbaka till redaktionen och skrev en artikel som kunde skickas för granskning till Helén Kurri. Tisdagen var kanske den mest spännande dagen.
Onsdagen nästa dag fick jag finslipa texten och insåg snabbt att det går fortare att skapa artiklar än jag trodde, jag kom överens med Helén Kurri att jag skulle intervjua Mats Fontell, en av ledarna på min skriftskola till näst. Den andra intervjun gick mycket smidigare än den första, jag fick rentav den gjort samma dag och började skriva artikeln. Det kändes mycket lättare under andra intervjun och jag är van vid att skriva så skrivandet har inte varit ett problem.
Under torsdagen skrev jag klart artikeln med Mats Fontell och fick besöka vårmarknaden för att fota och intervjua några där. Det kändes riktigt speciellt när jag gick omkring med kamera runt halsen och anteckningsblock i handen på marknaden. Jag intervjuade både en försäljare och en köpare, jag började vid det laget känna mig varm i kläderna som en reporter.
Nu när jag skriver detta är det fredag förmiddag och dagens program är hittills bara denna kolumn att skriva. Kolumnen är lättare än att skriva en artikel, det är mera fritt.
Praotiden har minst sagt varit aktiv, jag har fått göra mycket mera än vad jag trodde jag skulle få göra. I början kändes det nervöst men jag insåg snabbt skönheten i det hela och att jobba på en tidning har varit mycket intressantare och roligare än vad jag trodde att det skulle vara. Min favorithändelse var när jag fick intervjua Mats Fontell, det var min andra intervju och upplevelsen var därför lite mera bekant.
Praotiden har minst sagt varit aktiv, jag har fått göra mycket mera än vad jag trodde jag skulle få göra. I början kändes det nervöst men jag insåg snabbt skönheten i det hela och att jobba på en tidning har varit mycket intressantare och roligare än vad jag trodde att det skulle vara.
På redaktionen är stämningen alltid god och alla har varit hjälpsamma, jag har fått många tips på hur man skriver, intervjuar och fotar. Jag har fått komma med på lunchen till olika ställen med gänget vilket jag har uppskattat mycket. Redaktionen var mycket lugnare men samtidigt roligare än jag förväntade mig. Jag tackar alla på redaktionen för en fantastisk prao!
Här kan du läsa en av de artiklar Max Lampenius skrev under sin prao på ÖN.

ANDRA LÄSER