Högtidligt så det förslår när tredjeklassare går på bal

Det fanns gott om vita skjortor, putsade skor, svajande fållar och fantasifulla håruppsättningar när tredjeklassarna i staden bjöds på lantdagsbal i idrottshallen. Se video!

SVÄNGOM. Barnen hade övat danserna i sina respektive skolor.
Jannika Lindén
28.03.2017 16:20 UPPDATERAD 28.03.2017 16:32
På ett rakt led stiger de finklädda barnen fram längs den röda mattan för att hälsa på sitt värdpar, stadsfullmäktigeordförande Mikaela Nylander och stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.
– Välkommen, välkommen, välkommen, säger Nylander och Ujula och tar varje barn i hand i tur och ordning.
Barnen niger och bockar när de hälsar, precis som vuxna gör på en bal eller mottagning. När de hälsat får de fortsätta in genom dörrarna som smyckats med blå sammet och guldrosetter. Det är mycket högtidligt.
Spänningen släpper lite när den pirriga handskakningen är över, och när alla gäster samlats på golvet ökar sorlet i takt med att förväntningarna på följande programpunkt stiger.
Sorlet avbryts av en fanfar som får alla att tystna, och så är festen i gång.

Tradition

Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula är en av dem som tagit initiativet till att tredjeklassarnas bal blivit en tradition.
– Vi har i år en ännu större orsak än tidigare att fira, för i år har det gått hundra år sedan Finland blev självständigt, säger han i sitt hälsningstal.
Över 600 elever i årskurs tre i skolorna i Borgå deltog i lantdagsbalen som i år igen ordnades i idrottshallen. Balen är ett sätt att fira Finlands självständighet. Det var under lantdagen i Borgå 1809 som grunden för staten Finland lades fastän det sedan skulle ta över hundra år innan landet blev självständigt.
– Vi vill få med barnen i firandet av självständigheten, därför bjuder staden in alla tredjeklassare till bal varje år. Självständighetsdagen i december firas i alla skolor, men den här dagen är också viktig för Finland, säger chefen för kulturtjänster i Borgå Susann Hartman.
Någon liknande bal för treor ordnas inte regelbundet på något annat håll i landet. Det är kultur- och ungdomstjänster i Borgå som håller i trådarna för balen.
– Det är sällan de finska och de svenska barnen får träffa varandra under skoltid, och jag är glad att det här blivit en tradition, säger Susan Hartman.

Treornas bal

Den första lantdagsbalen för tredjeklassare ordnades 2009 då man firade 200-års jubileet av lantdagen i Borgå. Lantdagen öppnades 28 mars 2009.
Balen ordnades följande gång 2013 och efter det har tredjeklassarna årligen samlats till bal.
Lärarna har övat danserna med eleverna innan.
Servitör– och kockstuderanden från Amisto skötte trakteringen.
De praktiska arrangemangen under balen har skötts av Borgå kultur- och ungdomstjänster och Borgånejdens musikinstitut. Tove Karlsson har koordinerat arbetet.

Traktering

På lantdagsbalen för tredjeklassare ska man klä sig för fest, men inte alltför fint. Att de unga gästerna, eller deras föräldrar, ägnat klädseln en extra tanke syns ändå. Barnen har kavajer och kostymer, balklänningar i pastellfärger och kjolar. Strumpbyxklädda ben och blanka skor virvlar taktfast runt när det bjuds upp till vals.
Förutom röda mattor, dans och handskakning ska det finnas traktering på en bal. Den hade studerandena vid Amisto svarat för.
– Kan man ta en till sådan där, teaterviskar en pojke till sin kompis, som efter en kort fundering nickar.
Båda pojkarna förser sig med varsin alexandersbakelse till. Bakelserna är ett måste på en fest som handlar om lantdagen då kejsar Alexander kom till Borgå för att leda lantdagen. Förutom de små rosa bakelserna bjuds det på köttbullar pinnar samt små pajer.
Lantdagsbalen har blivit en tradition, och de barn som nästa år går i tredje klass vet redan att de ska få gå på bal då.

ANDRA LÄSER