Sextio år sedan Mannerheimgatans bro invigdes

Klicka på bilderna och läs Borgåbladets reportage från invigningen.

Borgåbladet 20 juli 1957.
20.07.2017 15:59 UPPDATERAD 21.07.2017 09:42
"Forman Kokkola blev dagens man. Med handen höjd till hövdingahälsning och med märren i sakta trav åkte han som en bejublad triumfator genom folkmassorna på lördagseftermiddagen strax efter det att fru Greta Lassenius hade fullgjort det hedersuppdrag hon hade fått i namnsdagspresent: att klippa det blå-vita bandet och öppna trafiken över Borgå nya bro".
Så inleds artikeln i Borgåbladet tisdagen den 23 juli, några dagar efter invigningen av Mannerheimgatans bro lördagen den 20 juli 1957. Skribent var antagligen P-H Nyman. Invigningen följdes med av uppskattningsvis 3000 åskådare i soligt väder och under jubelrop. Bron var startskottet för en ny och modern tid i Borgå.
Borgåbon Mårten Hoge var elva år och var med om invigningen. Han berättar så här om den dagen:
"Mina kamrater och jag hade ju följt med bygget på nära håll och vi hade både gått och cyklat över den nya bron före invigningen. På invigningen var där en massa folk. Vanligt folk och höga herrar i mörka kläder. Där var ett band som klipptes av. Nån höll tal och så var det visst meningen att någon viss bil skulle köra över först, men det var ändå en annan bil sim av någon anledning hanns först. En gubbe från landet körde sakta över bron. den nya bron var välkommen för oss som bodde där väster om Borgå centrum. Vi fick ju mycket kortare och bekvämare väg till stan."

ANDRA LÄSER