Vardagsänglar i Sibbo svenska församling

Att hjälpa andra är en självklarhet för vardagsänglarna i Sibbo. Trädgårdsarbete, utfärder och matlagning auktionerades ut i församlingen till förmån för Gemensamt ansvar.

HJÄLPSAM. Staffan Ahlberg hjälpte ett äldre par i Paipis med trädgårdsarbete. Här lackerar han deras ytterdörr.
Under våren samlade Sibbo svenska församling ihop människor som var villiga att agera vardagsänglar. Varje vardagsängel ställde upp med en god gärning som sedan auktionerades ut till högst bjudande.
Ungdomsarbetsledare Kjell Lönnqvist är en av dem som var med och arrangerade projektet.
– Auktionen höll i maj på församlingshemmet. Bland gärningarna som auktionerades ut fanns trädgårdsarbete, middagar, sånglektioner, paddling, picknick och bilutfärder.
Han säger att det var första gången Sibbo svenska församling ordnade projektet Vardagsänglar. I auktionen lyckades de samla in flera hundra euro till förmån för det nationella projektet Gemensamt ansvar.

Självklart att hjälpa

Bland vardagsänglarna finns både församlingens anställda och andra från trakten. Många har redan gjort sin goda gärning medan andra ännu har det framför sig.
Camilla Wiksten-Rönnbacka, sånglärare och dirigent för kören Cawiar, auktionerade ut sånglektioner. Hon tycker det är viktigt att agera vardagsängel och ser det inte som en uppoffring att ge någon av sin egen tid.
– Ifall man har möjlighet att hjälpa eller gör något för någon annan, ska man göra det. Det känns naturligt att hjälpa till. Delad glädje är dubbel glädje.
Sånglektionen med auktionären som bjöd högst kommer att äga rum i september.
Staffan Ahlberg erbjöd två timmar trädgårdsarbete som ett pensionärspar från Paipis vann i auktionen.
– Jag ansade häcken, röjde i buskaget och klippte gräset på deras gård. De var mycket nöjda.
Ahlberg säger att det är självklart att ställa upp för andra ifall man fysiskt och psykiskt klarar av det.
– Det här var en otroligt liten tjänst. Två timmar trädgårdsarbete går fort. Jag kunde nog ha gjort mera.
Han hoppas på fler projekt som det här i trakten.
– Det här är en mycket bra grej. Det finns många som behöver hjälp med små saker.
Sibbos kommundirektör Mikael Grannas var också en av vardagsänglarna.
– Jag tyckte det lät som en så bra idé så jag hörde av mig till församlingen och sa att jag ville ställa upp.
Grannas berättar att han håller på med asiatisk matlagning under sin fritid. Därför bestämde han sig för att hans goda gärning skulle bli en middag. Han tillredde en asiatisk wok åt en familj i Sibbo. Den annars väldigt upptagna kommundirektören sa att han hade en lugnare arbetsvecka nu strax före semester. Därför lyckades han planera in lite välgörenhet mellan varven.
– Jag vill uppmuntra andra att ställa upp. Det var verkligen en trevlig erfarenhet. Vi satt länge och diskuterade om allt möjligt.
Han hoppas att projektet ska få mer synlighet så att fler ställer upp med en god gärning för ett gott ändamål i framtiden.
ANDRA LÄSER