Folkdräkten firar födelsedag – fest vid Lovisa stadsmuseum

För andra året i följd ordnar Lovisa stadsmuseum ett evenemang för att fira folkdräktens födelsedag den femte augusti. Födelsedagen kom till under ett besök i Villmanstrand av den dåvarande ryske tsaren Alexander III.

FOLKDANS. I fjol var det många som dansade på folkdräktens födelsedag vid Lovisa stadsmuseum.
Melvin Londen
25.07.2020 11:05
– Vi vill lyfta fram idén om att folkdräkten kan tas fram varje år, säger Inari Porkka på Lovisa stadsmuseum.
Förra året deltog en hel busslast med danska folkdansare vid evenemanget i Kommendanthuset säger hon. På grund av coronan kommer inga danska dansare delta i årets fest.
Ifjol deltog även många finländare i evenemanget, flera hade tagit på sig folkdräkt och dansade till folkmusik tillsammans med de utländska gästerna från Danmark. Vid årets evenemang kommer musik framföras av de kvinnliga spelmännen Leeni Hämynen och Ruusu Saksio.
KVINNLIGA SPELMÄN. I år kommer Leeni Hämynen och Ruusu Saksio spela musiken vid evenemanget.
Anledningen till att folkdräktens födelsedag anses vara just den femte augusti för oss tillbaka till samma datum år 1885. Tsaren Aleksander III och tsarinnan Maria Feodorovna var på besök i Villmanstrand. Som välkomstpresent gav några finska kvinnor en roddbåt åt kejsarinnan, och iland roddes båten av åtta kvinnor iförda folkdräkt. Folkdräkterna som kvinnorna bar representerade åtta olika landskap i Finland, väl iland togs de emot av flera hundra finländare iklädda folkdräkt. Detta räknas som den första stora folkdräktssammankomsten i Finland – en folkdräktssammankomst som personerna bakom evenemanget vill återskapa i år igen.
– Tröskeln för att delta ska vara låg, det är bara att komma dit och ha det trevligt med en picknick. Dessutom kommer det vara fritt inträde till museet under eftermiddagen, säger Porkka.
Arrangörerna säger att det inte är ett måste att ha på sig folkdräkt; en hatt eller blommig klänning går lika bra. Viktigast är att besökarna anländer med folkdräktig attityd.
Evenemanget kommer utspela sig i parken utanför museet den 5 augusti mellan klockan 16 och 19. Till parken önskar arrangörerna att besökarna förutom bra humör tar med sig egen filt och något att äta.

ANDRA LÄSER