Nu är Borgå stadigt över 50 000-strecket

Det gick länge upp och ned men nu verkar Borgå hålla sig över 50 000-strecket vad befolkningsmängden beträffar. I slutet av juli var siffran 50 253. Vid utgången av 2017 hade staden en befolkningsmängd på 50 159 personer enligt Statistikcentralens uppgifter.

NYBYGGEN LOCKAR. Inflyttningen i Borgå gynnas bland annat av att västra åstranden snabbt byggs ut.
Tora Mattheiszen
24.08.2018 08:00
Generalplanechef Maija-Riitta Kontio håller koll på siffrorna för stadens del. Hon plockar fram de färskaste uppgifterna som är uppdaterade den 17 augusti.
– Det handlar ändå om situationen den sista juli, förklarar hon och säger att just den dagen var befolkningsökningen från årets början 94 personer.
1 248 personer har flyttat till staden och 1 219 har flyttat bort, här är plussiffran 29. Tittar man på födda och döda noteras också ett plus på 14 personer för de nyföddas del. Invandringen har gett ett plus på 51 personer.
Hur läget ser ut i slutet av 2018 är omöjligt att förutspå men det är svårt att tro att en befolkningsminskning nu är att vänta.
Många minns ändå säkert situationen år 2015, då staden redan i augusti bjöd invånarna på chokladkyssar för att fira att staden nått 50 000-strecket vad invånarantalet beträffar. Följande år i januari visade statistiken ändå ett glapp på 53 invånare.
I utkastet till ny strategi står det bland annat att Borgå ska vara en tvåspråkig, atmosfärisk och färgrik stad som har ett utmärkt rykte och drar nytta av sitt läge i metropolområdet, nära en internationell flygplats. Staden lockar nya invånare, kunnigt yrkesfolk samt konkurrenskraftiga och miljövänliga företag.
Trots den åldrande befolkningen växer stadens invånarantal tydligt. Borgå får ett flyttningsöverskott av barnfamiljer, yrkeskunniga människor för näringslivets behov och invandrare.

ANDRA LÄSER