Äventyret väntar på sydligaste Pellinge

Island Riddles heter den nya satsningen som ska få öbor och besökare att gnugga geniknölarna och samtidigt bekanta sig med Pellingenaturen. Ledtrådarna finns utströdda längs med samma stigar där författaren Tove Jansson en gång gick.

LEDTRÅD. Island Riddles på Pellinge är i högsta grad ett äventyr med naturen som ingrediens. Fr.h. Emil Kippilä, skymd bakom honom Anton Englund, Linn Kippilä, Elvin Olin, Kika Packalén-Kippilä, Wilbur Olin och Malin Kivelä söker efter ledtrådar.
Det är ett riktigt ömysterium som Pellingebon Erika Englund har arbetat fram inför sommarsäsongen. Englund driver bybutiken i Söderby och som företagare ute i arkipelagen gäller det att vara påhittig, därför slog hon ihop sig med några andra lokala företagare.
– Vi ville tillsammans lyfta fram Pellinges starka sidor och bjuda på det som folk för det mesta väntar sig av ön, det vill säga hav, fiske, vacker natur och Tove Jansson.
I början på året började Englund skissa på ett öäventyr tillsammans med väninnan Lisbeth Fors, som är vildmarksguide, och rätt fort tog Island Riddles form i samarbete med fiskarna Jörgen och Johanna Kellgren och markägaren Anne-Maj Johansson. De kom fram till att naturen får stå för äventyret, det i kombination med ett knippe knepigheter som kommer emot när man rör sig längs sandvägar och skogsstigar.
Den sista pusselbiten kom hennes man Jon Englund med.
Vi ville tillsammans lyfta fram Pellinges starka sidor och bjuda på det som folk för det mesta väntar sig av ön, det vill säga hav, fiske, vacker natur och Tove Jansson.

Janssonsk inspiration

– Det var han som plötsligt kom på att konceptet helt enkelt måste bygga på Tove Janssons bok Hur gick det sen?, och så blev det också, säger Erika Englund.
Island Riddles-vandringen i Pellingevegetation har hämtat inspiration och lyfter fram teman som går igen i texterna och bilderna i bilderboken som börjar med "Från mjölkbutiken, klockan fem, ett litet mumintroll gick hem.".
Vetskapen om att stigarna är sådana som Tove Jansson själv trampade fram då hon promenerade från Eidisudden till bybutiken i Söderby ger utan tvekan en extra dimension till äventyret.
– Tove kom in med båt från Klovharun, tog i land vid Eidis och promenerade till Söderby för att handla. Vi talar om platser på privat mark som utomstående annars inte får tillträde till, säger Englund.
Moomin Characters, som förvaltar Janssons litterära arv, gav projektet sin välsignelse mer eller mindre från starten.
INSPIRATION. Island Riddles-vandringen på Pellinge är i hög grad inspirerad av texterna och bilderna i en av Tove Janssons mest älskade bilderböcker, Hur gick det sen?. Bland boksidorna hittas också en del ledtrådar.

Inte mumintema

Erika Englund är ändå noga med att påpeka att Island Riddles inte är en muminvandring. Men behöver inte var muminexpert för att klara gåtorna och det dyker varken upp mumintroll, hemuler eller hattifnattar längs med vägen. Däremot kan innehållet i Hur gick det sen? nog ge ett och annat tips för den som gett sig på att lösa alla dolda meddelanden som kommer för en under strövtåget genom Pellingeskogarna.
– Vandringen är väldigt skoj, helheten är lika finurlig och rolig som boken, säger Erika Englund. Min man som är möbelsnickare har byggt en del kluriga grejer som finns på vägen, till exempel en bänk och en gradskiva som behövs för att lösa uppgifterna.
Starten för den gåtfyllda övandringen går vid Söderby-Boden och det tar två-tre timmar att avverka sträckan på cirka 3,5 kilometer. Englund beskriver konceptet som en korsning mellan geocaching och ett escape room– ett slutet rum som man ska klara av ta sig ut ifrån på en timme. På Pellinge finns det däremot ingen tidsgräns för äventyret utan glädjefylld, godmodig och varmhjärtad är ledorden.
Vandringen är väldigt skoj, helheten är lika finurlig och rolig som boken.
Skogen kommer med lugn och total närvaro; vardagens och stadslivets nåjs finns det inget spår av.
– För familjer som kanske inte annars rör sig så mycket i skog och mark kan naturupplevelsen i sig var direkt häpnadsväckande, säger Erika Englund.

List behövs

Karta och kompass behövs inte, däremot skärpta sinnen. Rutten är uppbyggd kring ledtrådar som är utplacerade i skogen. Genom att lösa en uppgift eller lista ut en gåta får man fram ledtråden som visar en vidare till följande gåta.
– Risken att man tappar bort sig är minimal, säger Erika Englund och tillägger att den som oroar sig för att villa bort sig kan få en lokal guide med sig. Dessutom kräver en del av uppgifterna smarttelefon och känner man sig osäker kan man slå på gps-funktionen.
VÄGKOST. Emil Kippilä med Anton Englund t.v. och Linn Kippilä t.h. fiskar fram en av läskflaskorna som ligger i ryggväskan som öväentyrarna får med sig på vandringen. "Från mjölkbutiken, klockan fem, ett litet mumintroll gick hem." läser han.
Flera grupper har redan upplevt äventyret och enligt Englund har konceptet fungerat bra både för barn och vuxna. Ledtrådarna är knepiga men det är inte alls sagt att det är de vuxna som klarar klurandet bäst.
– Det har varit kul att se hur olika man tänker. Gåtor som barnen har tyckt att ha varit hur lätta som helst har vuxna gått bet på och tvärtom.
För svårt får det förstås inte vara – då är det inget kul – och därför utrustas äventyrarna med en liten ryggsäck där en lathund finns nerpackad. Lyckas man inte knäcka någon av tankenötterna kan man ta hjälp ur ett litet häfte.
– Där hittar man ett tips som hjälper en på traven och lyckas man inte lösa gåtan trots det så finns det ett tips till där det berättas hur man kommer vidare samt en karta. Men vi hoppas förstås att man inte behöver dem, säger Englund.
Gåtor som barnen har tyckt att ha varit hur lätta som helst har vuxna gått bet på och tvärtom.

Mot äventyret

Dagens grupp har samlats utanför Söderby-Boden och det ligger helt klart spänning i luften. Öbon Kika Packalén-Kippilä med barnen Emil Kippilä, 11, och Linn Kippilä, 8, ser fram emot äventyret i sådana delar av Pellinge som de inte är bekanta med av gammalt. Nu sällar sig sommargästerna Elvin Olin, 12, och Wilbur Olin, 8, till gänget i sällskap med mamma Malin Kivelä.
– Det här ska bli jätteroligt, säger hon.
– Lite spännande är det, inflikar Elvin.
– Jag är hungrig, säger Wilbur och får direkt en av matsäckssmörgåsarna att tugga på.
Erika Englund kommer med några allmänna råd på vägen som att hålla sig till stigen och rask passera hus och gårdar. Bra att komma ihåg är också att gåtorna är finurliga men att de kräver tankearbete snarare än muskler.

Island Riddles

Äventyrsvandring på Pellinge som lämpar sig för vuxna och barn, för kompisgrupper, för par och för företag.
Storleken på ett lag är 4–6 personer och äventyrstiden är 2–3 timmar. Den rekommenderade minimiåldern är 6 år.
Grupperna följer en rutt bestående av olika uppgifter och dolda meddelanden. En löst gåta avslöjar hur rutten fortsätter.
Den cirka 3 kilometer lång rutten startar från Söderby-Boden, Gamla Söderbyvägen 44, och löper i varierande terräng.
Vandringen räcker cirka 2–3 timmar.
Äventyret kostar 146 euro för 4 personer, tilläggspersoner för 29 euro per person.
För mera information se ww.islandriddles.com.
– Får man för sig att man behöver fallskärm eller ska stå två personer på varandra eller hittar på några andra extrema tricks för att lösa gåtorna, då tänker man fel. Kontrollerna är tydligt utmärkta, är du osäker om du hittat rätt, chansa inte utan kolla hellre i lathunden.

Rustade med ryggväska

Äventyret inleds med att grupperna ser efter vad som finns inuti ryggväskan. Emil Kippilä petar upp väskans rem medan de övriga med spänt intresse följer med när han halar fram ett exemplar av Hur gick det sen?, en krok, två flaskor med hallonläsk samt lathunden i ett förslutet kuvert.
Den första ledtråden finns i ryggsäcken tipsar Erika Englund och efter en stunds funderande hittar gruppen något som kanske kan hjälpa dem vidare.
KROKIGT TIPS. I ryggväskan som alla äventyrare får till låns på färden ligger bland annat en krok. Kanske den kommer till nytta då någon av gåtorna ska lösas?
Äventyrarna plockar fram muminboken och kommer överens om vilken riktning de ska ta då de startar från lanthandeln. De knallar i väg i samlad tropp och snart får Linn Kippilä syn på en skylt där det står Island Riddles. Hela gänget letar en god stund efter en ledtråd utan att lyckas.
– Letar vi för hårt? undrar Emil Kippilä.
– Det här är roligt! utbrister Kika Packalén-Kippilä. Jag tycker om när det inte är så självklart vad vi letar efter.

Positivt äventyr

Till sist hittar gänget ledtråden och strapatserna i Pellingenaturen kan fortsätta. Lite på två timmar senare når de målet – utan att ha tvingats ta hjälp av lathunden.
– Vi var ett bra team. Uppgifterna varierade och alla involverades och bidrog med idéer då vi löste dem. Det här var en väldigt positiv grej som passar för alla åldrar, säger Packalén-Kippilä.
IVRIGA ÄVENTYRARE. Fr.v. Linn Kippilä, Emil Kippilä och Anton Englund marscherar ivrigt i väg på jakt efter den första ledtråden. Det lönar sig att ta på sig bekväma skor på vandringen som är cirka 3,5 kilometer lång.
Öäventyret avslutas vid en så kallar riddlerboard, en tavla av brädor där äventyrarna får skriva in sina namn. I samband med målgången vankas det också lunch à la fiskarparet Kellgren, men speciellt under varma sommardagar kan det löna sig att packa ner vatten och eventuellt också en liten matsäck på äventyret. Baddräkt kan man också ta med.
– Det finns väldigt få allmänna badstränder på Pellinge eftersom det mesta är privat mark. Men vi bjuder på en karta som leder ner till en badstrand, säger Englund.
I det här skedet finns det en rutt i den sydliga Pellingeterrängen men Erika Englund funderar på att i framtiden skapa flera versioner av öäventyret.
– Det kunde vara en mera extrem vandring med moment som kräver fysisk styrka.
ANDRA LÄSER