Mopedkortet är dyrt men efterlängtat – Kevin ser fram emot att få köra mopo med sina vänner

Många tycker det är spännande och roligt att få moped. Men att få kortet kan vara dyrt, krävande och invecklat. Teoriprovet kan kännas svårt och det kan vara tungt att öva till det, speciellt med tanke på att man ofta har prov i skolan också.

Kevin Backman väntar ivrigt på att få sitt mopedkörkort.
24.05.2023 14:11
Nu är sommaren här, det är varmt väder ute och fåglarna sjunger. Något annat som sjunger är mopeder som kör runt på gatan. För många ungdomar är det den bästa saken någonsin att få moped och mopedkort.
– Det som jag är mest taggad på är att kunna få köra med mina vänner och att inte behöva skjuts, säger Kevin Backman, som är 15 år och snart ska få mopedkort.
Kevin Backman har nyligen fått en moped som han nu längtar att få köra med. Han har ännu inte gjort teoriprovet men han övar inför det. Han tycker att teorin är ganska svår och det finns mycket man måste kunna.
– Men om man övar tillräckligt så går det nog bra. 
Körandet säger han att är väldigt lätt eftersom han har kört motocross på åkern sen han var liten. Det krångliga med körkortet är alla prov och att läaa till dem, det beskriver som ganska invecklat och svårt. 
Backman går i en bilskola i Borgå. Han tycker att undervisningen och att ta proven kostar lite för mycket, det skulle kunna vara billigare. Mopokultur och att trimma mopeder är coolt, enligt Kevin och han sa att han kommer kanske lite trimma sin moped. 
– Jag vet ganska mycket om mopeder och hur man ska trimma sin moped.
Mopedkort är för dyra
När man har moped måste man följa en hel del lagar och man har skyldigheter. Man måste lära sig hur trafiksystemet fungerar och hur man ska agera i olika situationer i trafiken.
I Finland finns mer än 350 000 registrerade mopeder i Traficoms register. Det betyder att det finns många ungdomar som kör moped och tar körkortet. Att köpa moped och mopedkort är väldigt dyrt. Om man vill ha en helt ny moped med bra kvalitet kan det kosta över 4000 euro och med all utrustning, utbildning och prov kan det bli 4000-5000 euro. Men om man nöjer sig med en begagnad, och kanske lite sämre kvalitet på mopeden så kan man få en för ungefär 800 euro.
För att få mopedkörkort finns det många saker man måste göra. Tidigast som 14 år får man ansöka om körkortstillstånd, men man måste vara 15 för att få körkortet. Men redan några månader innan man fyller får man börja öva och en månad innan man fyller 15 får man skriva teoriprovet.
Göran Holmström och Marcus Wiitala är instruktörer på Driver´s Club.
Teoriprovets uppgift är att visa att man vet och förstår hur man ska bete sig i trafiken och hur man tar hand om sin moped. Förarutbildningen får man antingen från bilskolan eller med undervisningstillstånd. För att få göra teoriprovet behöver man ha deltagit i 4 timmar av teorilektioner. Om man har godkänt teoriprov kan man ta körlektioner och öva sig på att köra i trafiken med en lärare som kör med dig. Körlektioner är inte obligatoriska men det rekommenderas att man gör dom.
Det sista man måste göra för att få körkortet är att göra hanteringsprovet som man får göra tidigast som 15 år gammal. I hanteringsprovet ska man göra tre olika manövrar för att visa att man kan hantera och kontrollera mopeden. Efter hanteringsprovet får man ett tillfälligt körkort och några veckor senare får man det riktiga körkortet i posten.
Trimning är roligt men olagligt
Överallt ser man mopeder och många av dom är trimmade, fastän det är olagligt. Om en moped går fortare än 45 km/h räknas den som trimmad.
I Finland är ungefär var tredje moped trimmad. Om man blir fast för att ha trimmat sin moped kan man få böter. Hur stora böterna är beror på hur trimmad mopeden är och hur farligt du körde den. Om man dessutom bröt mot trafikregler så kan man få körförbud. Nästa körkort kan också skjutas upp några år. 
Fordonsklassen är helt enkelt inte byggd för högre hastighet än 45 km/h. Dessutom är det farligt att köra i så höga hastigheter som en ny förare.
Att trimma sin moped är väldigt populärt och hör till den finska mopokulturen, många tycker att det är coolt och roligt att trimma men också väldigt farligt. Det finns en hastighetsbegränsning av en orsak. 
– Fordonsklassen är helt enkelt inte byggd för högre hastighet än 45 km/h. Dessutom är det farligt att köra i så höga hastigheter som en ny förare, säger Marcus Wiitala och Göran Holmström jobbar som instruktörer i Autokoulu Drivers Club. 
De tror att människor trimmar sina mopeder och kör för hårt för att vara coola, men de säger att 60 km/h i timmen alldeles för snabbt för en moped och en ny förare.
De berätta att priset på körkortet och övningarna varierar beroende på vilket paket man väljer, priset kan ligga mellan 200 och 400 euro, beroende på hur många körlektioner man vill ha.
– Jag tycker att det är ett bra pris eftersom den undervisning man får kan rädda liv, det har allt med hur mycket du tycker att ett liv är värt, säger Marcus Wiitala.
Ser fram emot mopedkort
Vera Broberg är 15 år och har en skoter. Hon tycker att det känns spännande och roligt att få mopedkort så att hon kan köra till sina vänner utan att behöva skjuts av någon annan. Vera har ännu inte fått körkort men har gjort teoriprovet och har bara hanteringsprovet kvar. 
När Vera gjorde sitt teoriprov första gången så misslyckades hon och blev tvungen att göra det igen, på andra gången kom hon igenom. 
– Det var svårt att öva på teoriprovet samtidigt som jag måste öva till proven i skolan. Själva körningen tycker hon ändå inte är svårt, och att det är lätt att hantera och kontrollera skotern. I bilskolan som Vera går i får hon allt övningsmaterial hon behöver, men liksom Kevin tycker hon att bilskolan borde vara billigare. 
Hela processen från att få lov att skaffa kortet till övningarna och prov var ganska invecklad och onödigt komplicerad.
– Hela processen från att få lov att skaffa kortet till övningarna och prov var ganska invecklad och onödigt komplicerad. 
När det kommer till att trimma sin skoter har Vera inga planer på att gör några modifikationer. Hon skulle inte veta hur man gör det och hon tycker att det är farligt. 
– Det är olagligt att trimma sin mopo och jag tänker inte göra det, säger Vera Broberg.
Lucas Backman
prao på ÖN

ANDRA LÄSER