Snart får Lovisa gymnasium nya golv

Nästa vecka inleds arbetena med golvytorna i Lovisa gymnasium. Nästan tusen kvadratmeter ska förses med nya mattor.

RENOVERING VÄNTAR. Nästa vecka inleds arbetena med de nya golven i Lovisa gymnasium. Med åtgärden hoppas man få bukt med problemen med inomhusluften.
06.04.2016 09:29 UPPDATERAD 06.04.2016 11:43
Exakt vad som har orsakat problemen med inomhusluften i det svenska skolcentret vet man ännu inte. Olika prover har tagits såväl i högstadiet som i gymnasiet. Resultaten av dem väntas i maj månad.
En teori för gymnasiets del har varit att golvmattorna av linoleum har en viss livstid. I något skede kan golven under en storstädning ha utsatts för en behandling med kemikalier som mattorna inte klarat av. Som en följd av det har de blivit porösa.
– Vi har de senaste två åren sett att det funnits ett fint damm som städpersonalen har haft svårt att få bort helt och hållet, säger gymnasiets rektor Anders Nordström.
Gymnasieeleverna trivs bra i Kuggom. Däremot har den nya situationen skapat en viss stress för lärarna
I ett skede trodde personalen på skolan att dammet härstammade från ljudisoleringsplattor som man hade låtit sätta upp i taket. Senare insåg man att dammet kom från golvmattorna.
Gymnasieeleverna studerar nu på före detta Kuggomskolan i Pernå och högstadieeleverna är utspridda över sju platser i Lovisa. Nordström säger att eleverna från hans skola trivs bra i Kuggom. Däremot har den nya situationen skapat en viss stress för lärarna. Att genomföra undervisningen precis på samma sätt som man skulle ha gjort i gymnasiebyggnaden är inte alla gånger möjligt. Lärarna måste vara kreativa för att lösa olika problem. Något laboratorium finns inte heller i Kuggom.
– Men alla lärare gör ett otroligt fint jobb under krävande förhållanden och nog ska vi klara de här månaderna som återstår till sommaravslutningen, säger Nordström. Skolavslutningen har vi planerat ha i idrottshallen precis som under tidigare år. Skolan i Kuggom är för liten för avslutningsfesterna.
Lovisa stads lokalchef Antti Kinnunen säger att arbetena kan inledas nästa vecka. Totalt beräknas de kosta 75 000 euro och arbetet borde vara klart innan utgången av maj månad. I summan ingår det nya materialet och arbetena med såväl rivning av gamla mattor och anläggning av nya.
Den nya mattan är gjord av plast. Materialet är inhemskt och finns på golven i det nya finska skolcentret. Även ett rum i gymnasiet har redan tidigare försetts med en ny matta av samma material.

ANDRA LÄSER