Det osar rejält kring Klingenbergs poesivolym

Man får skoja om ämnet men man måste ta formen på allvar. Det säger författaren Malin Klingenberg som är nominerad till Runeberg Junior-priset med poesialbumet Fisens liv.

LOKAL KOPPLING.– Idén till poesialbumet Fisens liv föddes i Borgå, säger Malin Klingenberg, en av tio barnboksförfattare som kan vinna Runeberg Junior-priset 2020.
"Fisar har liv som är orättvist korta, ett ljud och en lukt, sen är fisarna borta. En prutt är en ensam och sorglig figur, fast viss kan drabbas av sagolik tur."
Malin Klingenbergs "rättfisemärkta" poesivolym är en av tio kandidater som tävlar om Runeberg Junior-priset, och dikten ovan är ett av många rykande bra exempel på hennes roliga, överraskande och rentav lärorika rader på temat fisar. Flatulens, släppa väder, bakdelsfanfar ... det finns mycket att hämta både för unga och äldre läsare, och fispoesin får förtjusande skjuts av Sanna Manders illustrationer.

Hur kom den här boken till?

– Idén föddes faktiskt i Borgå. Jag var och hälsade på bekanta och fick höra att familjens pojkar hade funderat på fisar, på att de tycker synd fisar som har så korta liv att de aldrig hinner få några vänner.

Skojigt ämne

Det var en så rolig tanke att Malin Klingenberg fattade pennan på direkten. Hon drog sig undan och började skriva på det som – nästan ett till ett – blev den inledande dikten i Fisens liv. Senare fortsatte hon skriva på temat och upptäckte poesins nya och intressanta värld.
Och fisarnas breda spektrum förstås.
– Det var ett skojigt ämne att skriva om, och ibland blev jag väldigt förtjust i någon idé eller något ord. Ta ordet flatulens till exempel, säger hon.

Locka med ämnet

Det skojiga ämnet till trots har Klingenberg varit noga med att ta själva skrivformen på allvar.
– Oavsett om man skriver om fisar eller om döden så förtjänar läsaren att man gör det ordentligt, säger hon.
"En serie pruttar slank ut i en hiss, madamen som släppte dem brast ut i fniss, för pruttarna lät som en glad liten visa, en sång om hur skönt det kan vara att fisa."
Klingenberg har hittills skrivit prosa för barn och unga, och vann faktiskt det allra första Runeberg Junior-priset för Den fantastiske Alfredo. Också den boken riktade sig till prisets målgrupp, läslystna barn i åldern 6–9 år.

Tänkte du målgrupp när du skrev?

– Det gjorde jag inte. Jag ville skriva en bok där jag fick testa och se om det går att skriva en bok som Fisens liv. Tänker man på läsare i åldern 6–9 år så finns det en hel del svåra ord i boken, i och för sig tror jag att också vuxna kan lära sig några nya ord på kuppen.

Hur ska man locka barn att läsa mera?

– Det är en jättesvår fråga. Ett lockande ämne kan förstås hjälpa till, men som författare kan man inte i förväg veta vad som går hem hos de unga läsarna. Jag hoppas att diktboken kan locka någon som inte annars närmar sig böcker, säger Malin Klingenberg.

Runeberg Junior

Barnlitteraturpris instiftat av tidningen Östnyland och Borgå stad, det första priset delades ut 2017.
Priset tilldelas en finländsk barnbok med berättelser på svenska eller finska för barn i åldern 6–9 år.
Syftet med priset är läsfrämjande, målet är att öka barnens läslust.
Det fjärde Runeberg Junior-priset delas ut i Borgå i anslutning till Runebergsdagen, torsdagen den 6 februari 2020.
Prissumman är på 10 000 euro.