Futuras dröm gick i kras med minsta möjliga marginal – "Grymt att man på målskillnad missar avancemang"

En säsong som började lovande med tolv raka segrar slutade i en stor besvikelse för FC Futura. I den tre lag starka gruppen i uppflyttningskvalet till Tvåan blev Borgålagets öde att bli det enda laget som lirar division 3-fotboll säsongen 2021.

BESVIKET. Markus Tukiainen gjorde 19 mål på 19 seriematcher – men det hjälper inte FC Futura som inte lyckades ta steget till Tvåan via uppflyttningskvalet.
Det är sällan ett lag är besviket då man efter säsongens sista match lämnar planen som vinnare – speciellt då den sista matchen är i ett uppflyttningskval. Men det var fallet då FC Futura avrundade sin fina säsong i höstmörkret på Bollplan i Borgå.
Slutsiffrorna mot KäPa, som vunnit den andra division 3-gruppen, skrevs 1–0 efter ett mål av Henri Pulkkinen vars nick landade i nätmaskorna efter en halvtimmes spel. Några fler fullträffar bjöd den intensiva och högklassiga matchen inte på, vilket betyder att samtliga lag i uppflyttningsgruppen samlade in tre poäng. KäPa:s målskillnad blev 2–1, PeKa:s 3–3 och Futuras 2–3. Det betyder att de två förstnämnda lagen avancerar till Tvåan medan Futura återfinns i division 3 säsongen 2021.
Hade Futura gjort ett mål till – eller släppt ett mål färre in borta mot PeKa – skulle det ha blivit en sprittande glad uppflyttningsfest i Borgå.
– Det var ju en okej insats av oss i dag. Vi gav oss själva chansen på slutet men inte tröstar det så mycket just nu. Vi gjorde inte tillräckligt. En lång bra säsong och så faller man på målskillnad med ett måls marginal, så nog kommer det att ta en stund att smälta det här, säger Futuras kapten Anton Britschgi besviket medan KäPa-spelarna firar i bakgrunden – något man sällan gör efter en förlust.
– Helan säsongen var på spel i dag. Med bättre flyt hade vi kunnat få in en boll till. Men det är så här när det är små marginaler. Ibland studsar det åt oss och ibland åt motståndaren. Vi hade inte det där sista lilla som hade behövts, säger Britschgi.
Att Futura reste sig efter 1–3-förlusten mot PeKa och gjorde en av säsongens bästa matcher mot ett verkligt topplag gör ingen skillnad.
– Det är svårt att i den här situationen vara nöjd. Det tröstar inte alls just nu, säger kaptenen.
Futura inledde säsongen med en rekordlång segersvit då man vann tolv duster i rad. En liten formsvacka på slutrakan – en seger på de fem sista matcherna – kostade Futura gruppsegern men laget lyckades ändå ta sig till kvalet.
Men som sagt – det tröstar inte.
– Att vi är här och med några minuter kvar och en boll ifrån att stiga till Tvåan är positivt. Helhetsmässigt har det ju varit en bra säsong men nog är det ganska grymt att man på målskillnad missar avancemang. Närmare än det här går det inte att komma.
Futura har nu spelat fyra säsonger i följd i division 3 och tagit serieplaceringarna två, två, tre och två. Men trots att Borgålaget har etablerat sig som ett av topplagen är dörren till Tvåan alltjämt stängd. I höst var steget tillbaka upp närmare än någonsin tidigare.

ANDRA LÄSER