Klassisk äventyrsberättelse får Runeberg Junior-priset

Karin Erlandssons bok Pärlfiskaren får barnlitteraturpriset Runeberg Junior som i år delas ut för andra gången.

BERÄTTARE. Karin Erlandsson får årets Runeberg Junior-pris för äventyrsberättelsen Pärlfiskaren. I höst kommer Fågeltämjaren, del två i serien Legenden om ögonstenen.

Karin Erlandssons Pärlfiskaren är en klassisk äventyrsberättelse och uppfyller ett av grundkriterierna för Runeberg Junior-priset: att främja läslusten hos barn. Det är också barn som utsett årets vinnare, och det med bred marginal berättar priskoordinator Catharina Latvala.

Åtta barnjurygrupper bestående av 165 barn från skolor och förskolor i Borgå läste tre svenskspråkiga och fyra finskspråkiga böcker. Titlar som förvalsjuryns medlemmar, kulturredaktören Mia Grönstrand, skådespelaren, musikern och regissören Oskar Silén samt doktoranden i litteraturvetenskap Pia Vuorio, vaskat fram bland sammanlagt cirka sjuttio inhemska barnböcker utgivna under 2017.

Både finsk- och svenskspråkiga böcker deltog i tävlingen och utöver Pärlfiskaren premieras Jukka-Pekka Palviainens Allu ja salainen ihailija med illustrationer av Christel Rönns, det med ett hedersomnämnande.

Nämnas kan att Runeberg Junior-vinnaren Pärlfiskaren, som är illustrerad i svartvitt av Tuuli Toivola, också finns i översättning till finska och heter Helmenkalastaja.

Prisutdelningen sker måndagen den 5 februari i Borgå stadsbibliotek. I festligheterna deltar även barnjurygrupperna, som valt den vinnande boken. Runeberg Junior-priset instiftades i fjol av tidningen Östnyland och Borgå stad för att fira jubileumsåret Finland 100. Priset är på 10 000 euro och tilldelas en svensk- eller finskspråkig barnbok för målgruppen barn i åldern 6–9.

Runeberg Junior

Syftet med Runeberg Junior-priset är att uppmärksamma barns läsande och stöda deras läslust.

Priset tilldelas en finländsk barnbok med berättelser på finska eller svenska för barn i åldern 6-9 år.

Tidningen Östnylands och Borgå stads barnlitteraturpris delas i år ut för andra gången.

Åtta barnjurygrupper har utsett vinnaren som avslöjas på Runebergsdagen den 5 februari.

Prissumman är 10 000 euro.