Teater, musik och konst på Grands program i höst

Kulturhuset Grands satsning på teater syns också i höstens program. Flera pjäser framförs på scenen, bland dem en urpremiär. Favoriter från tidigare år varvas med nyheter – det finns något för envar.

Kulturhuset Grand erbjuder kultur för var och en under hösten. Från vänster Janica Söderling som är marknadsföringskoordinator för Grand, Hanna Fagerudd, producent i Teater Fabel, och Anne Johansson Padilla som är tf. verksamhetsledare för Grand.
Jannika Lindénjannika.linden@ostnyland.fi
29.08.2022 10:44 UPPDATERAD 29.08.2022 12:37
Färgbad för babyer, standup-uppträdanden, spanska kvällar och en kavalkad av kända kulturpersonligheter fyller Kulturhuset Grand i höst.
– Vi är supernöjda med programmet, jag tycker det är snärtigt med så mycket olika former av kultur, säger tf. verksamhetsledare Anne Johansson Padilla och lyfter fram höstens första kulturkafé med Dennis Nylund.
– Under coronatiden strömmade vi kulturkaféet, men nu kan vi ha livepublik också. Man kan alltså följa evenemanget både i salen och på distans.
Kulturhuset Grand riktar in sig på att också vara ett teaterhus att räkna med och under hösten visas flera föreställningar. Åbo svenska teater framför pjäsen Honey och det blir också teater på spanska när den mångkulturella föreningen Kulkijat i november sätter upp pjäsen Lysistrata. Monologen Är det hett här? med Anna Hultin har gått på Svenska teatern i Helsingfors. Nu får de Borgåbor som ännu inte sett pjäsen en chans att göra det i hemstaden.
En urpremiär finns också på höstens program. Det är pjäsen Diffe med Teater Fabel. Teater Fabel är en professionell ambulerande teater för barn och unga.
– Diffe är en nyskriven pjäs och den lämpar sig för unga i högstadieåldern och äldre, säger Hanna Fagerudd som är producent på teater Fabel.
Vi är supernöjda med programmet, jag tycker det är snärtigt med så mycket olika former av kultur.
Ordet diffe är ett uttryck som uppstått inom missbrukarvården i Sverige, kan hon berätta.
– Diffe är den där rösten i ens huvud som säger att man visst kan ta en öl, att man förtjänar den, eller att man får spela på datorn lite längre fastän man vet att man inte borde. Pjäsen tangerar också social media, allt man kan bli beroende av, säger Fagerudd.
Att behandla ett ämne som det här kräver en viss balansgång.
– Vi vill undvika det där pekfingret och ta oss an ämnet så det ger en tankeställare.
Efter premiären turnerar pjäsen i skolorna och intresserade lärare kan boka en föreställning. Det finns också ett materialpaket för lärare.

Populära Levengood

Även om hösten just börjat är redan en föreställning slutsåld. Det är en kväll med Mark Levengood.
– Till all lycka fick vi en föreställning till med honom och det finns ännu biljetter till den andra föreställningen, säger Johansson Padilla.
Årets stora julkonsert med Thomas Enroth är ett återkommande evenemang som är lika populärt år efter år.
– Vi är beredda på att det blir kö när biljetterna till konserten släpps.
Borgå Big band och Charles Plogman är gamla godingar på programmet. I oktober uppträder årets vinnare av trubadurtävlingen, General Man.
Benny har sagt att det här är hans sista turnering, så den som vill höra mumin med honom ska passa på.
– Konserten heter General Man & Friends. Vinnaren har tagit med sig andra från trubadurtävlingen och de uppträder tillsammans, säger Janica Söderling som är marknadsföringskoordinator på Grand.
Som alltid finns det en hel del program också för barnen.
– I år är det Filippa Hella som leder Liv i Lilla Luckan, berättar Johansson Padilla.
Robin Hund och hans glada orkester har jubileumsår i år och uppträder tillsammans med legendariska Sås& Kopp. Det blir också bland annat muminkonsert med Benny Törnroos.
– Benny har sagt att det här är hans sista turnering, så den som vill höra mumin med honom ska passa på, säger Johansson Padilla.
På grand.fi finns hela programmet med tider och biljettpriser.
– Programmet kommer att kompletteras, alla artister har ännu inte bekräftat att de kommer. Det är alltid bra att kolla det senaste på Grands webbplats, säger Johansson Padilla.

ANDRA LÄSER