Historisk tillbakablick: Svenska kronprinsparets besök i Sibbo och Borgå för 90 år sedan

Lokalhistoriker Martin Andersson i Sibbo har bläddrat i gamla årgångar av Borgåbladet och hittat en intressant nyhet om kungligt besök i våra trakter. Här berättar han om besöket.

Sveriges kronprins Gustav Adolf och kronprinsessan Louise var på statsbesök i Finland 1932.
03.12.2022 15:06
Måndagen den 5 december 1932 var en stor och högtidlig dag både i Sibbo och Borgå. Sveriges kronprins Gustav Adolf och kronprinsessan Louise var på statsbesök i Finland. En av orsakerna för besöket var invigningen av den svenska Olaus Petri-kyrkan i Helsingfors. Dagen efter invigningen begav sig kronprinsparet, Sveriges ambassadör Carl von Heidenstam och ärkebiskopen Erling Eidem till Borgå via Sibbo. Dagen innan hade man också besökt Nationalmusmuseet och träffat general Gustaf Mannerheim i Helsingfors. 
Trots bildens dåliga kvalitet känner man igen Runebergshemmet, som kronprinsparet besökte.
Vädret var inte det bästa. Förmiddagen var grå och när kronprinsparet anlände med bil till Sibbo, så ösregnade det. En skara på cirka tusen personer hade samlats vid Sibbo gamla kyrka. Vägen kantades av blågula och blåvita flaggor. När kronprinsparet steg ut möttes de av agronom Gösta Huldén som hälsade dem välkomna och överräckte böckerna om Sibbo sockens historia till kronprinsen. Kronprinsessan fick blommor av några skolelever. 
Kronprinsparet besökte gamla kyrkan och de ansåg att den påminde om gamla kyrkor i Uppland. Före avfärden mot Borgå sjöng kyrkokören ”Du gamla du fria”.
Även i Andersböle hade stora människoskaror samlats för att hylla de kungliga gästerna. Sveriges nationalsång sjöngs på nytt och efter det fortsatte färden till Borgå stad. När kronprinsparet anlände till Borgå vajade flaggorna, och människorna bildade täta spaljéer överallt där de kungliga rörde sig. Det hurrades och stämningen var rojalistiskt god. Man besökte Runebergs hem och Borgå domkyrka.
Trots det regniga vädret ville många se kronprinsparet när de besökte Sibbo och Borgå.
Kronprinsparets besök avslutades med kaffebjudning i biskopshuset. Den svenske kronprinsen Gustav Adolf hade innan resan till Finland fyllt 50 år. Han beskrevs som mångkunnig, plikttrogen och sympatisk. Han var omtyckt både i Sverige och utomlands. Kronprinsen hade rest mycket och gjort PR för Sverige. Hans specialintresse var arkeologi. 
Kronprinsessan Louise var släkt med det brittiska hovet. Hon hette före sitt giftermål Louise Mountbatten, ursprungligen Louise Alexandra Marie Irene av Battenberg. Hon var syster till lord Mountbatten och moster till prins Philip.
Gustav VI Adolf var senare Sveriges kung 1950–1973 och farfar till den nuvarande kungen Carl XVI Gustaf, som besökte Borgå 2003.

Källor: Borgåbladet 6.12.1932 och 8.12.1932

Martin Andersson

ANDRA LÄSER