”Ingen av eleverna tog fram mobiltelefonen” – Särö Open Mic-kvällarna har fått en flygande start men initiativtagarna hoppas på mer

Ett livslångt intresse för poesi och en flytt tillbaka till hemlandet blev startskottet för Särö Open Mic-kvällarna i Borgå. Trots en god start med flera diktläsare vill initiativtagarna nu se en större publik och fler svenskspråkiga poeter som vill visa vad de går för på scenen.

Mark Mallon och Venla Saalo hoppas att fler personer ska hitta till Särön Open Mic-kvällarna. – Nivån på hobbypoeterna har höjts massor under tjugo år. Jag vet inte vad det beror på, men det är positivt, säger Mallon.
Elin Lindbergelin.lindberg@ostnyland.fi
20.01.2023 14:23
Intresset för litteratur, poesi och prosa har alltid funnits hos Mark Mallon och Venla Saalo. Mallon har i huvudsak koncentrerat sig på diktskrivning och var även med och grundade kulturtidningen Särö 2006, och Saalo har gett ut flera böcker. Efter några år i Berlin i Tyskland flyttade de tillbaka till Finland och slog ner bopålarna i Borgå. Kulturmänniskor som de är insåg de snabbt att Borgå saknade och behövde ett forum för diktläsning, och resultat är Särö Open Mic, ett evenemang där vem som helst kan delta eller sitta i publiken.
– Open Mic är för oss ett ganska nytt koncept som kort sagt innebär att vem som helst får ställa sig på scenen och framföra en eller flera dikter eller en kortare prosatext. Diktläsningen får räcka högst fem minuter per person. I Helsingfors och Åbo har Open Mic funnits länge, säger Mallon.
Särö Open Mic, vars officiella arrangör är litteratur- och kulturföreningen Särö, har hittills arrangerats under två kvällar, och Mallon och Saalo är nöjda med hur evenemanget, som är tänkt att bli återkommande, har börjat. Vid det första tillfället i Borgå dök runt femtio personer upp, och redan under den andra kvällen var sittplatserna för få och en del personer fick stå längs med väggarna.

ANDRA LÄSER