Humoristisk nedstängningskonst i coronatider pryder caféets väggar

Den kända Lovisakonstnären Kristina Elo ställer i augusti ut nya konstverk tillsammans med fyraårige barnbarnet Alfred Elo. På Cafe Favorit (f.d. Runda Munken) kan man fram till den 31 augusti njuta av målningar och teckningar som är klart inspirerade av den pågående pandemin.

KONSTNÄRLIG VISION. Fyraårige konstnären Alfred Elo söker inspiration från leksaksvärlden. Pappa Jubeen Sharbaf uppskattar surfplattan som ett kreativt redskap.
Utställningen har fått namnet "Alfred och Momma". De som från tidigare känner till Kristina Elos konstverk blir knappast förvånade över att den bekanta haren, kråkan, grodan och krokodilen också förekommer i dessa verk, men stilen skiljer sig ändå klart från tidigare verk.
Utförandet är klart lättsammare, men inte utan att djupare undertoner kan skönjas, framför allt i anslutning till den lockdown, eller nedstängning av samhället som vi fått uppleva under den pågående pandemin. Nedstängningen skymtar fram i alla verk, och ofta på ett humoristiskt sätt.
Det kan handla om att Elos naivistiska hjältar med passare står på en karta och studerar länet Nylands yttre gränser, eller försöker förhålla sig till den rekommenderade sociala distanseringen. Corona Lock Down har också lett till helt nya fritidsmönster vilket kan studeras i konstverken.
LOCK DOWN. Kristina Elos senaste verk är klart inspirerade av de senaste månadernas nedstängning av samhället.
Kristina Elos dotterson Alfred har också tillbringat mycket tid de senaste månaderna med att rita varierande verk på sin surfplatta.
– Alla de här målningarna har jag ritat med fingrarna på surfplattan, säger Alfred. Men jag gillar nog lika mycket att rita med vanliga kritor på ett papper.
Alfred Elos pappa Jubeen Sharbaf pratar alltid farsi med sin son som behärskar fyra språk: svenska, farsi, finska och engelska.
– Surfplattan är väldigt mångsidig, för med den kan konstnären både rita vanliga streck och exempelvis bubblor eller andra mönster och skepnader, säger Jubeen Sharbaf.
Ord som Supercar, Skate Roller, Lego och andra begrepp från leksaksvärlden förekommer frekvent när Alfred berättar om sina konstverk. I själva verket planerar han att köpa mer leksaker för de pengar han får genom försäljningen av sina verk. Redan nu har han under utställningens första dag lyckats sälja två konstverk för 20 euro styck.
OCKSÅ KRITOR DUGER. Alfreds alla utställda verket är producerade på en surfplatta, men han ritar gärna också traditionellt.

Alfred och Momma

Kan beskådas fram till den 31 augusti.
Finns på Alexandersgatan 6 i Lovisa
Öppet vardagar 10-18, lö 10-14.