Hobbyglädje: På måndag får också Borgåbarnen träna inomhus igen

Borgå öppnar delvis hobbyverksamheten för barn under 12 år med start på måndag. Beslutet är i linje med THLs: nya anvisningar om att barn måste få ägna sig åt sina hobbyer.

Hobbyverksamhet för barn under 12 år öppnas i Borgå delvis från och med den 8 februari. Närkontakt, som här när Hunters-juniorerna övar tacklingar, är ändå förbjuden.
Borgå stads ledningsgrupp fattade beslutet i går och redan på måndag får barn under 12 år återvända till hobbyklubbar och idrottsverksamhet inomhus. Barnen i Lovisa och Sibbo fick grönt ljus för hobbyverksamhet för knappt två veckor sedan och Borgå har hört till de sista kommunerna – tillsammans med bland annat Kyrkslätt – som hållit salar och hobbyrum stängda.
Undervisnings- och kulturministeriets samt THL:s nya anvisning är att man inte får begränsa hobbyverksamhet i grupper för barn under 12 år, förutsatt att säkerhetsanvisningar iakttas.
– Vi öppnar hobbyverksamheten för barn under 12 år så, att alla anordnare av hobbyverksamhet måste förbinda sig att iaktta anvisningar om hälsosäkerhet, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula i ett pressmeddelande.

Ingen närkontakt

Hobbygruppen ska alltid samlas i samma sammansättning, och matcher, tävlingar, turneringar, förevisningar eller evenemang ordnas inte. Alla träningar ska också ordnas så att närkontakter inte uppstår och att säkerhetsavstånden på två meter hålls.
Föräldrar eller andra vuxna får inte komma in i hobbylokaler eller träningssalar, och munskydd ska användas då barnen följs till hobbyerna.
På grund av att coronaläget i Borgå har försämrats under de senaste veckorna, luckras inte restriktionerna som gäller barn och unga i åldern 12–18 år upp – ännu inte från början av nästa vecka i varje fall. I fråga om grupphobbyer för barn och unga i den ålderskategorin uppmanar THL till särskilt övervägande.

Noggrann koll

Jukka-Pella Ujula säger att man under de kommande veckorna håller koll på hur coronaläget utvecklas i Borgå och huvudstadsregionen, och den fortsatta hobbychansen påverkas av utvecklingen av antalet smittade. Strängare restriktioner kan bli aktuella om coronaläget försämras.
– Alla Borgåbor måste ta situationen på allvar och ta ansvar för att följa coronarekommendationerna. Vi måste kunna minska på antalet smittor, och under de närmaste veckorna hinner vi vaccinera flera av de äldsta Borgåborna, säger Ujula.
Restriktionerna luckras upp också för ungdomarna, men inom skolvärlden. Efter sportlovet får gymnasieeleverna återvända till skolan veckovis: Undervisningen sker turvis i skolan och på distans. Staden rekommenderar samma arrangemang för yrkesläroanstalterna.
De övriga coronarestriktionerna och -rekommendationerna i Borgå förlängs till söndagen den 21 februari. Närmare uppgifter om ändringar i restriktioner finns på stadens webbplats.

ANDRA LÄSER