”Större skillnad än på natt och dag” – Feststämning då nya räddningsstationen i Lappträsk invigdes

Efter ett antal utryckningar och ett par bastukvällar är medlemmarna i brandkåren i Lappträsk mer än nöjda med sin nya räddningsstation som officiellt invigdes på fredagen. Den nya stationen finansierades genom ett unikt arrangemang som enligt räddningsdirektör Peter Johansson knappast blir en modell för framtida byggen.

Att hugga av en brandslang hör till traditionerna när en ny räddningsstation invigs. I Lappträsk var det Satu Lindgren, ordförande i nämnden för beredskap och säkerhet inom välfärdsområdet, som fick äran att hålla i yxan. Räddningschef Mika Kynsijärvi assisterade.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
20.01.2023 14:58 UPPDATERAD 23.01.2023 11:37
En ny räddningsstation är något man i Lappträsk väntat på i åratal så det är inget under att stämningen var på topp då den nya stationen vid Lovisavägen 55 invigdes på fredagen. På plats fanns flera av brandkårens medlemmar och även representanter från Räddningsverket i Östra Nyland, Lappträsk kommun, välfärdsområdet och finansiären Villikka & Enqvist Invest Oy.
Den halvordinarie brandkåren i Lappträsk har huserat i byggnaden sedan den 17 december och det är ingen som längtar tillbaka till den gamla brandstationen i kommunen som byggdes redan 1961.
– Efter flera utryckningar och några bastukvällar kan man säga att vi är mycket nöjda med den nya stationen. Skillnaden mellan den gamla och nya stationen är större än på natt och dag: nu har vi ändamålsenliga utrymmen, ren och smutsig utrustning kan hållas skilt för sig och vi kan ordna övningar på den stora gårdsplanen, säger enhetschef Maria Helgars.

ANDRA LÄSER