Borgå stad firar våren i "Vårkki" och "Kamppula"

Det blir vårjippon i både Vårberga och Gammelbacka. Det utlovas allt från trollkarlar till talangtävling.

Det utlovas vårjippo i Gammelbacka
16.05.2022 12:57
Ett vårtecken är vårjippot i Vårberga och Vårkarnevalen i Gammelbacka – något som äger rum på tisdag och onsdag. 
I Vårberga firar man på tisdag, i Gammelbacka på onsdag.

Vårjippo i Vårberga

Vårjippot i Vårberga på tisdag (17.5 mellan 17 och 19) bjuder på många slags program för stora och små. Vårjippot börjar med trollkarl Timo Tiikkainens:s trollkarlsshow för hela familjen. Under kvällen uppträder också elever i Kevätkummun koulu i sin talangtävling.  Det finns också en pysselplats för barn, och olika spel.
Utomhus kan man ta en titt på redskap som finns i idrottsvagnen som tillhör stadens idrottstjänster, testa sumobrottning, orientera på tipspromenad med QR-koder eller skapa samhällskonst av naturmaterial. Biblioteket håller öppet under hela evenemanget.
Jippot ordnas i och omkring Kantelehuset.
Föräldraföreningarna i Kantelehusets skolor säljer grillkorv och små tilltugg och kaffe. Vårjippot arrangeras av arbetsgruppen för Vårberga KeVå, som består av olika aktörer i området.

Karneval i Gammelbacka

Det utlovas också karnevalsstämning i Gammelbacka på onsdag (18.5, mellan 17 och 19), närmare bestämd på Gammelbacka allaktivitetshus, Peipon koulu och Famili.
I Peipon koulu visas bland anant dans- och akrobatikföreställningar, medan man i biblioteket kan göra fynd bland avskrivna böcker.
I evenemanget som är för stora och små kan man vara med och skapa samhällskonst och se salsadans, köpa yllestrumpor och bekanta sig med Borgå stads ungdomstjänsterna. För barnen ordnas ansiktsmålning och på plats finns också en brandbil.
På plats finns också Raila Oksanen från Finnish consulting group som diskuterar utvecklingen av Gammelbacka och tar emot idéer från invånarna.
I karnevalen kan man ordna en loppis på egen hand. Loppmarknaden är öppen för alla och ingen separat anmälan eller betalning behövs. 
Föräldraföreningen säljer kaffe, saft och små tilltugg. Föreningen för Gammelbacka gård med omnejd ordnar lotteri.

Är samarbete

Vårkarnevalen arrangeras av Gammelbacka ungdomslokal Kertsi, Peipon koulu, Porvoon suomalainen seurakunta, Familjeplatsen Famili, Borgå stads biblioteksväsende och representanter för invånarna i området.
Gemensam verksamhet mellan invånarna och aktörer i området
Vårkarnevalens och vårjippots program och aktiviteter är till största delen avgiftsfria. Intäkterna från de avgiftsbelagda men ändå förmånliga tjänsterna går till föreningarna.
– Båda evenemangen har långa traditioner, vårjippot har redan arrangerats i olika former i över 20 år. På evenemangen samlas invånare i olika åldrar för att trivas och umgås. Atmosfären och stämningen är god. Evenemangen skapar också en naturlig känsla av samhörighet mellan områdets invånare och olika aktörer, säger ungdomsarbetarna Susanna Eklund och Merja Sevilä i pressmeddelandet.

ANDRA LÄSER