Nej, "flyter" räcker inte – checka utrustningen, följ reglerna till sjöss och kolla vädret!

Sjöräddarna är redo för midsommaren. På basen i Onas sitter de frivilliga och jourar, redo att rycka ut i Sibbo och Borgå om det behövs. Det hoppas vi alla att det helst inte gör.

Allt är inte guld som flyter. Efter ett tag kan det bli trubbel ute till havs.
May Wikström
24.06.2021 06:30
När vädret är vackert duger allt som flyter. Men väl till sjöss kan det bli trubbel.
Den slutsatsen kan man lätt dra av förra helgens uppdrag för dem som ställer upp på fritiden för att göra båtlivet tryggare för oss alla.
– Vi var ganska sysselsatta, men alla uppdrag gällde tekniska fel på båtarna, säger Pauli Tarna, ordförande för Borgå sjöräddare.
Taarna påminner om att det gäller att se till att båten är i skick när man lägger i väg.
– Det gäller att sköta servicen. De tekniska bristerna och slarv med underhåll leder till de allra flesta utryckningarna för oss – även om man i alla fall inte kan beskylla båtägaren för sådant.
När det blir så här varmt vill alla förstås vill åka ut och simma. Då märker vi, särskilt med mindre båtar, att folk far i väg med nästan allt som bara flyter och går framåt.
Många båtägare är med i Trossi, och stöder med medlemsavgiften sjöräddningssällskapens verksamhet. Samtidigt kan de få hjälp till exempel med bogsering om de råkat ut för motor- eller rigghaverier. Sjöräddningssällskapet har ett femtontal frivilliga rör sig över hela Borgå och Sibbo skärgård under perioden maj till oktober.

Får driva utan notis

Förra helgen handlade det om fem farkoster i olika storlekar som av någon orsak inte kunde ta sig vidare för egen maskin och fick bogseras i land. Sebastian Ollandt var en av dem som ryckte ut. Han ser klassiska risker med det vackra vädret.
Sebastian Ollandt har varit med i den frivilliga sjöräddningsverksamheten i över tio år.
– När det blir så här varmt vill alla förstås vill åka ut och simma. Då märker vi, särskilt med mindre båtar, att folk far i väg med nästan allt som bara flyter och går framåt, säger Ollandt.
Sebastian Ollandt säger också att tre av båtarna som fick hjälp i lördags av en tillfällighet hade fått problem på nästan samma ställe mellan Emsalö bro och inloppet till Borgå. Han noterade ett oroväckande fenomen:
– Det är intressant att ingen förbipasserande saktar in och kollar, fastän de ser att det driver en liten båt mitt i farleden och att någon ligger och guppar i andras svallvågor med motorkupan öppen.
Det är straffbart att avsiktligt låta bli att hjälpa någon i verklig sjönöd om man kan göra det utan risk för sin egen besättning. Men det hör också till god ton att båtförare ger varandra en handräckning för sådant som inte är livshotande.

Ökat antal olycksfall

Även om det mesta handlar om motorhaverier ser Pauli Taarna en ökning också i värre olyckor till sjöss.
– Vi får allt fler utryckningar som kräver förstahjälp. Tidigare kunde det gå flera år mellan sådana uppdrag, nu kommer de årligen, säger han.
När coronaepidemin har satt fart på fritidsbåtstrafiken och många är ute på vattnen ökar också riskerna.
– Det gäller att känna till reglerna och att inte ge sig i väg med en alltför kraftig båt utan att ha kunskaper, säger Taarna.
Under midsommartiden kommer sjöräddarna att ha en till två båtar i den östnyländska skärgården, från torsdag förmiddag till söndag kväll. Ollandt säger att de snabbt kommer ut på områdena från sjöräddarnas bas på Onas.
Vi får allt fler utryckningar som kräver förstahjälp. Tidigare kunde det gå flera år mellan sådana uppdrag, nu kommer de årligen.

Vad är era konkreta råd inför helgen, och vad förväntar ni er?

– Säkert far det ut många till holmarna. I fjol vid midsommar blev det mycket problem när vinden plötsligt vände och blev ostlig. Överlag borde folk kolla väderleken mer. Om man ankrar utan att tänka på att vinden ändrar ligger man snabbt på helt fel ställe, hälsar Sebastian Ollandt.

ANDRA LÄSER