Viitasen Piia ger konsert på Lilla Villan

Borgåbaserade folkmusikorkestern Viitasen Piia bjuder till konsert på Lilla Villan i Sibbo den 17 mars.

LUOMU-FOLKMUSIK. Kullobon Piia Viitanen från bandet Viitasen Piia spelar på Lilla Villan den 17 mars. Publiken bjuds på mörkt bubblande folkmusik.
14.02.2017 09:15 UPPDATERAD 07.03.2017 15:29
Viitasen Piias tredje album Laulumaa utkom i slutet av november och nu är gruppen med solisten Piia Viitanen i spetsen ute på turné. Fredagen den 17 mars drar folkmusikorkestern in i Lilla Villan i Nickby och bjuder på
Bandet formas av sångerskan och låtskrivaren Piia Viitanen (som också spelar gitarr), gitarristen Mikko Malmivaara, keyboardisten Matias Tyni, basisten Juho Niemelä och trumslagaren Oskari Lehtonen.
Piia Viitanen är uppvuxen på landsbygden i mellersta Finland och efter att ha bott tio år i storstadslarmet i Helsingfors sökte hon sig till lugnare trakter. Sedan 2014 bor hon i Kullo och har rotat sig i de lantliga omgivningarna.
I en intervju för Östnyland (15.3.2016) berättar hon att hon trivs med naturen omkring sig. Det är också hemmiljön som materialet för den nya skivan kommit till.
– Naturen och friden är närvarande på ett helt annat sätt än i de tidigare styckena. Jag tycker själv att miljön hörs väldigt starkt i låtarna.
Med sin musik kommenterar hon och speglar tiden vi lever i, och låtarna handlar bland annat om hur människor förhåller sig till varandra, om krig och fred. Piia Viitanen försöker också komma åt konflikten mellan vacker natur och de spår som människan hänsynslöst gör i den.
– Motsatserna är närvarande där jag bor. Bortom fantastiska landskap höjer sig de enorma skorstenarna från oljeraffinaderiet i Sköldvik.
Piia Viitanen växte upp omgiven av musik men blev musiker halvt av misstag. Hemma på väggen i Kullo hänger fortfarande gitarren som var upptakten till hela hennes musiksatsning. Venus. Den köpte hon under en studieperiod i Nepal och eftersom det inte fanns ström om kvällarna satt hon uppe på taket, lärde sig spela och började plocka fram låtar.
Resultat blev att hon satte ihop bandet Viitasen Piia och spelade in den självfinansierade debutplattan Viitasen Piia (2012) som blev en succé med sitt melodiösa, omedelbara sound. Också på nya albumet Laulumaa ligger fokus på det akustiska uttrycket – också om de textcentrerade, melodiska låtarna numera föds på en ny gitarr eftersom Venus inte hålls stämd långa stunder i taget.
På konserten i Lilla Villan uppträder också Juulia Salonen Trio som bjuder på sagolika stycken. Juulia Salonen (sång), Helmi Camus (harmoni och sång) samt Lassi Logrén (violin och sång) berättar musikaliska storyn om vintern, om en tid då mörkret råder och maten är knapp, om kärlek och fina stunder i vardagen.
Biljetterna till konserten kostar 15/10 euro, personer under 12 år kommer in gratis. Bokningar via info@lillavillan.fi
Club Lilla Villan, Viitasen Piia, Juulia Salonen Trio, fredagen den 17 mars kl. 19.

Viitasen Piia

Bandet, bestående av Piia Viitanen (sång och gitarr), Mikko Malmivaara (gitarr), Juho Niemelä (bas & piano), Jarkko Ikonen (trummor), feat. Matias Tyni (harmonika & keyboard), kom ut med första skivan Viitasen Piia 2012.
Uppföljaren Uni onnesta kom 2014 och tredje albumet Lauluamaa släpptes i november 2016.

ANDRA LÄSER