I fjol köptes flest sommarstugor i Lovisa

I dag är kraven på sommarstugorna högre än tidigare. Utrymme för distansarbete, avsaknad av grannar och havsstrand är några av de krav som mäklarna i Nyland ofta stöter på hos köpare. 

I dag blir söker allt fler efter stora, välutrustade sommarbostäder. Den här sommarbostaden på 140 kvadratmeter är till salu i Spjutsund, Sibbo. 
Sara Björklundsara.bjorklund@hbl.fi
02.08.2022 12:17
Under coronapandemin var det många som valde att köpa en sommarstuga för att fly städerna och ersätta utlandsresorna. Enligt Mosse Lindholm, fastighetsmäklare vid Aktia fastigheter i Ekenäs, har standarden på sommarstugorna blivit allt högre efter pandemin. 
– Sommarstugorna blir allt mer som ett andra hem för många. Då vill man att standarden ska vara den samma som i ett hem. Många vill ha till exempel bilväg till stugan och rinnande vatten, säger Lindholm.
Fastighetsmäklare Mosse Lindholm.
Enligt Lindholm har sommarstugor som fungerar som en andra bostad blivit allt mer populära, speciellt bland de yngre generationerna. 
– För de yngre köparnas föräldrar har stuginnehavet inneburit ett arbetsläger, där någonting alltid ska målas eller fixas. Nu vill köparna inte uppleva samma sak. Det skaffar sig istället ett bekvämare och mer urbant andrahandsboende, som ofta är i stadskärnan i ett småhus och som inte kräver större arbetsinsatser, säger Lindholm. 
För de yngre köparnas föräldrar har stuginnehavet inneburit ett arbetsläger, där någonting alltid ska målas eller fixas. Nu vill köparna inte uppleva samma sak. Det skaffar sig istället ett bekvämare och mer urbant andrahandsboende.
Mosse Lindholm
Kerstin Ståhlberg, bostadsförsäljare på Bo LKV, har märkt av samma trender som Lindholm. Enligt henne kan man bland annat se att allt fler distansarbetar från sina sommarstugor efter pandemin. 
– Just nu vill många köpare att det ska finnas utrymme att arbeta där. Man kan inte längre tänka sig en gammal mormorsstuga, säger Ståhlberg. 
Enligt statistik från Lantmäteriverket finns Nylands dyraste sommarstugor i de västra delarna av regionen. Enligt Ståhlberg har efterfrågan på stugor i bland annat Raseborg ökat under den senaste tiden. 
– Min personliga åsikt är att pandemin gagnade västra Nyland när det kommer till sommarstugor. Många har upptäckt att de inte behöver vara i huvudstadsregionen, säger Ståhlberg. 

Havsstränder eftertraktade på marknaden 

Både Ståhlberg och Lindholm framhäver att sommarstugornas läge är en av de mest avgörande faktorerna i försäljningspriset. De mest eftertraktade stugorna ligger i skärgården, är lätta att ta sig till och har egen havsstrand. 
– Havsstränder är mer eftertraktade än sjöstränder. För två år sedan hade vi ett större tryck på holmar med båtväg, men det har minskat påtagligt, säger Lindholm. 
Enligt Lindholm spelar kan även typen av skärgård en roll för båtförarna, vilket har påverkat efterfrågan på stugor i Västnyland.
– Till exempel Borgå har en märkbart stenigare skärgård, vilket gör det svårare för båtförare. I Västnyland finns det mindre grynnor att pricka, säger Lindholm. 
En liten mormorsstuga vid en sjöstrand är inte längre värst populär på marknaden. 

Miljonvillor hittas oftast i Västnyland 

I de västra delarna av Nyland finns även en stor del av regionens mer lyxiga fritidshus, som kan kosta över två miljoner euro. Fastighetsmäklare Pasi Saari på förmedlingsbolaget Westatus har en lång erfarenhet av att förmedla dyra fastigheter i Västnyland. 
Enligt Saari har kraven på de dyra fritidshusen varit höga redan under en längre tid. Sommarstugorna ses som ett andra hem och är i många fall i samma storleksklass som det vanliga hemmet. 
– De senaste tio åren har kraven varit höga. I dag vill de flesta att de inte har några grannar och ibland kan de även ha önskemål på hur mycket båttrafik det finns vid fastigheten, säger Saari. 

Handeln med sommarstugor avtar

Handeln med sommarstugor och fritidsbostäder har avtagit jämfört med alla tiders rekordsiffror för coronaåren 2020 och 2021, visar siffror från Centralförbundet för Fastighetsförmedlingen KVKL.
Mellan januari och maj minskade antalet affärer med 42,8 procent från motsvarande period året innan.
Antalet stugor till salu har också minskat.
För prisklassen 100 000–200 000 euro finns det flest köpare för tillfället.
Dyrare objekt säljer också fortfarande, men antalet intresserade är klart färre och försäljningstiderna är längre, konstaterar förmedlingstjänsten Sb-hem i ett pressmeddelande.
Även byggandet av fritidsbostäder har minskat i popularitet.
Enligt Saari är försäljningstiden på dyra objekt ofta längre, men det finns fortfarande en efterfrågan på lyxfastigheter. 
– Vi har ett objekt som varit till salu sedan förra hösten. Men i juni hade vi en fritidsfastighet som kostade 3,1 miljoner på marknaden. Den blev såld inom några dagar, säger Saari.

ANDRA LÄSER