En nostalgitripp för östnylänningar – här hittar du alla bilder från Östnylands julkalender

Östnylands julkalender bestod i år av pärlor ur bildarkivet. Fotografierna är tagna under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet.

1. Borgås gamla vattentorn på norra sidan av Linnankoskigatan kände många igen. Tove Karlsson berättar att som barn lekte hon runt gamla vattentornet, det fanns fina skidbackar bakom tornet vintertid. "Tornet sprängdes 1970, en del av de närmaste husen skadades. Vi bodde i 44:an till vänster, fina minnen."
24.12.2020 11:30
Vem som stått bakom kameran är i de flesta fall höljt i dunkel. Fakta om vem, vad och var är också bristfälliga. Tack vare er läsares kommentarer vet vi lite mer om julkalenderbilderna.
2. Att det handlar om en flygkrasch kunde alla se. Christina Stina Johansson konstaterar att det antagligen är en misslyckad flygning som slutade på Gammelbacka åkrarna, nu för tiden Svalåkern.
3. Nya bron över Mannerheimgatan syns i bakgrunden. Birgitta Nyqvist minns att när det var öppet vatten kunde man ro över ån, vid köld och is fanns en spång över till Fiskars på västra sidan av ån.
4. Läsarna gissade på olika årtal mellan 1962 och 1975. Eftersom Socis är rivet och har gett plats åt Seurahovi är kanske 70-talet det troliga. Signaturen Niiskiu 62 kommer bra ihåg den här händelsen:" Cirkusen var hos oss för att hämta hö till elefanterna, som betalning fick hela familjen fribiljetter."
5. En stämningsfull bild av Inger Ollas i Hommansby, som var duktig på hantverk. Här tillverkar hon halmbockar. Ywonne Blom tycker att halmarbetena borde få ett nytt uppsving i Östnyland. "Nu skulle det finnas tid att återuppliva och hitta på nya produkter för Östnyland tills turistströmmen åter börjar!"
6. Här är det julfest och en skolkör framträder. Siv Alexandersson skriver att det är i Kvarnbackens skola. "Susanna Lindström spelar gitarr."
7. På Esso på Ågatan har många tankat. Viveka Smeds berättar att hon bodde i huset mittemot i det så kallade Eklöfska huset på 1970-talet. "Många gånger hade vi vatten inne i trapphuset när ån svämmade över."
8. Förr kunde man ofta se gatusopare men det är länge sedan. Venny Rask och många andra kände igen vyn från Kyrkogatan. "På den tiden låg hemslöjdsskolan där, jag har också har gått i den och bodde i Flodmansgården som syns i bakgrunden, där Blomqvists butik fanns i hörnet."
9. Östnylands andelsbank låg en gång på Runebergsgatan. Om den här bilden berättar Kenneth Nybom en rolig historia, hur "Pauli Kuismanen i sin röda Fiat 600 försöker skuffa igång Uffe och Bosse Anderssons Ford medan Siv är i banken. Kaj Fredriksson väntar på sin tur i den vita Minin."
10. Kerstin Rosqvist skriver att posten är hennes gamla arbetsplats, och att det syns bekanta ansikten på bilden. Teta Selén kommenterar: "På den tiden man beställdes paket genom att fylla i på papper vad man önskade köpa och så kom paketet och det skulle lösas ut genom postförskott. Tycks vara julrusning, Anttila var pop.
11. Gamla pissoaren, före detta pissoaren, bar och restaurang. Det mindre huset finns fortfarande kvar, men det gamla trähuset är rivet. Mona Grönqvist minns att hennes morbror med familj bodde i trähuset. "Där var arbetarbostäder för dem som arbetade på Borgå bryggeri och fortsatte så ända tills bryggeriverksamheten flyttade till Heinola i slutet av 60-talet eller helt i början av 70-talet."
12. Här är det Tor Frejborg vid sin bensinmack Nop Shell i Näse. Den lär ha funnits ännu i början på 1990-talet.
13. Luciatrion åker bil. Bitte Sivén kände igen sig själv på bilden: "Det är ju jag! Britt-Marie Savén hette jag 1970, nu heter jag Sivén i efternamn."
14. Här gissade flera på att det är skådespelare Georg Malmsten, men det är nog en helt vanlig lokal polis som lär ut trafikvett. Georg Malmsten spelade ju faktiskt polis i ’Vi på lilla torget’ någon gång på 60-talet, men det här är alltså inte Malmsten.
15. Här är det gott om glassugna pojkar och flickor, troligtvis i Cityhallen invid torget, eller i Supermarket.
16. Roy Nyström skriver att det är Borgålaget Smiles ishockeymatch på gång på bilden, och han tycker att nummer 5 ser ut att vara Uffe Sainio. Mårten Holmström tycker sig känna igen Seppo Toikkanen. Flera kom ihåg Smiles klubbjacka i svart och gult och med trevlig logo.
17. Fartyget Estelle målas, antagligen på Vålaxfjärden. Christian Gustafsson skriver så här: "Farfars och farbrödernas gamla sandfartyg Estelle. I bakgrunden ligger Ramona."
18. Många gissade eller visste att bilden var tagen i varuhuset Simolin, men också Elanto och Labor nämndes. Katarina Julin-Forssén känner igen personerna: "Kund är Maire Julin, min mamma. Tror att flickan bredvid heter Barbro."
19. Är det skidtävling i Humlaspåren, månne? Teta Selén minns att så där såg det förr ut i skidspåret. "Ordentligt med snö. Anorack, skidbyxor, rejäla monor och väskliga skidor. "
20. På bilden bakom lucka 20 fanns ett snöigt vinterlandskap, ett par bilar och en samling personer i "ludiskuffare". Flera gissade att det var halt väglag som var orsaken till kollisionen, och att det hände på Drägsbyrakan. Anne Koskela-Marie har själv minnen av motsvarande bil: "Halt vinterföre, kuplan hålls inte så bra på vägen, hade en fin sådan som ung."
21. På bilden bakom lucka 21 fanns en fiskare med en präktig gädda – julgädda, gammelgäddan, presidentens gädda – förslagen var många på fisken men ingen verkade känna igen fiskaren.
22. Tänk att det har funnits en hoppbacke i Kokon, nu finns där trapport och slalombacke. Leif Ekholm kan berätta att den gamla hoppbacken i Borgå invigdes 1924, det exakta rivningsåret för backen minns han inte. Maj Lahtinen-Karlsson berättar på Instagram att hon som riktigt ung vågade glida ner för underbacken i hukande ställning, och hon gissar att mannen på bilden kanske är Göran Blomqvist.
23. Det var gamla goda tider när tidningen delades ut så här, här är det Borgåbladets tidningsbärare som är i farten en tidig vintermorgon.
24. God jul! Det här är antagligen sjöscouterna Fribytarnas julgubbe i Simolins varuhus.

ANDRA LÄSER