40-åriga PTL mår bra från topp till tå

Bild: Viivi Ikonen

Porvoon Taitoluistelijats 40-årsjubileum firades i helgen med en präktig, färggrann show. Präktig och färggrann har också medaljskörden som föreningens duktiga åkare kammat hem varit.– Tävlingsframgången berättar tydligt hur bra det går för föreningen, säger ordförande Jukka Puustinen.

Sedan PTL grundades 1978 har konståkningen kommit en lång väg – både i världen och i Borgå. Hoppen och prestationerna har blivit mångsidigare och mer krävande och konkurrensen allt hårdare. Det är rusning till den nationella toppen, men lilla och tappra PTL hänger med i utvecklingen.

Medlemsmängden ökar ständigt och föreningen vaskar fram nya talanger såväl i teamåkning som i singelåkning. Flera teamåkningslag har knipit distriktsmästerskap och en handfull konståkare, med landslagslöftet Vera Stolt som lysstarkaste stjärna, är med i förbundets landslagsverksamhet.

– Det är en hisnande grej för en förening från en liten stad, säger PTL:s ordförande Jukka Puustinen.

– Tävlingsframgången berättar tydligt hur bra det går för föreningen. Det är ett tecken på att vi gör någonting rätt på träningarna.

Puustinen har följt med föreningens verksamhet i omkring tio år och är inne på sin tredje säsong som ordförande. Han har sett de stora kliven som PTL tagit mot toppen från närhåll.

– Det går bra för PTL. Under de fem, sex, tio senaste åren har man sett en klar utvecklingsbåge. Träningen har utvecklats och vi har gjort den mer mångsidig.

Konståkarna får mental träning, fysioterapitjänster och i konstnärligt utförande samt dans.

Träningsmöjligheterna i Borgå får också tummen upp av Puustinen.

– Vi har två ishallar och uteplaner så det går att driva verksamheten även om den gamla ishallen ofta häcklas. I det stora hela har vi det riktigt bra.

Nästan tvåtusen skolbarn

PTL:s jubileumsshow presenterades för publiken på lördagen och dagen innan bjöds skolbarnen in för att se föreställningen. Puustinen uppskattar att 1600-1700 skolbarn ser showen, som han hoppas att lockar nya konståkare till PTL. Vårföreställningen är tillsammans med julföreställningen säsongens stora publikevenemang.

– Det är en stor satsning som vi börjat förbereda efter jul, berättar Puustinen.

Efter 40-årsshowen får PTL-gänget pusta ut en stund innan sommarträningen och resten av jubileumsåret börjar.

– I år får vi lyckligtvis sommarträna i Borgå. På hösten är det meningen att ordna någon inbjudningstävling och så är vi aktiva i lokala tillställningar.

Puustinen avslöjar att PTL i år också vill minnas alla de föräldrar som stöder sina barns konståkningshobby.

– Vi har något på planeringsstadiet. Något som stärker samhörigheten, säger han.

Mer läsning