Lämplig inramning för anrik choklad – Brunberg satsade 2,5 miljoner på ny butik

Det går relativt bra för sötsaksföretaget Brunberg, må så vara att alla utländska turister lyst med sin frånvaro under året som gått. I år firar familjeföretaget 150 år, med jubileumskyss och nyöppnad fabriksbutik.

Den nya fabriksbutiken är en stor investering för Brunberg. Inklusive tomten har nybygget kostat omkring 2,5 miljoner euro.
I den rymliga nya fabriksbutiken på Industrivägen i Östermalm samsas gammalt och nytt. På paradplats i den moderna butiksbyggnaden står den första kyssmaskinen som Börje Brunberg importerade från Danmark 1951 och på en vägg ståtar godisautomater från förra seklet.
– Det här är den fjärde butiken som Brunberg öppnar i Östermalm. Butikerna har alltid blivit för små, säger verkställande direktör Katarina Enholm när hon stolt visar runt i den öppna och ljusa lokalen.
Jubileumsåret till ära beslöt Brunberg att satsa på en ny – och rymlig – fabriksbutik. Företaget köpte tomten intill sötsaksfabriken på Östermalm av Borgå stad, och planeringen tog fart. I tisdags, nästan exakt ett år efter det första byggplatsmötet öppnade den nya fabriksbutiken. Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula fick äran att klippa bandet.
Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula hade äran att klippa bandet och inviga butiken. Brunbergs vd Katarina Enholm och styrelseordförande Tom Somervalli representerade företaget under invigningen, som på grund av pandemin blev i mycket liten skala.
– Det känns fint att vara här i dag. Det är inte så ofta jag får möjlighet att öppna en ny butik, säger Ujula och lyfter fram stadens samarbete med Brunbergs och hur viktigt företaget är som en del av stadens varumärke.
För Tom Somervalli, ägare i fjärde generation och styrelseordförande i företaget, är det en stor dag då den nya butiken öppnar. Att satsa på ett nybygge mitt under pågående coronapandemi, med all den osäkerhet det förde med sig, var inget lätt beslut.
– Vi ville ändå satsa på det här, och det är jag glad över. Det är en stor investering för företaget och för framtiden, säger Somervalli.
Också Brunberg har känt av pandemins verkningar.
– Jag är ändå mycket nöjd över hur coronaåret har gått, vi var rädda att det skulle bli ett mycket sämre resultat, säger Somervalli.
Också Brunbergs kyssar har jubileumsår. Den första kyssmaskinen köptes 1951 och kyssarna tillverkades för hand. I dag producerar sötsaksfabriken 10 000 kyssar i timmen.

Öppning för få

En halv timme innan affären öppnar väntar redan de första sötsugna kunderna på att få se den nya butiken. På de 220 kvadratmeter som utgör själva butiken står staplar av lådor med kyssar, tryffel och andra kända produkter.
Att fira jubileum och öppna en ny butik i coronatider har sina utmaningar. Samtidigt som man vill locka kunder gäller att se till så det kan ske tryggt.
– Vi har laddat upp med fulla hyllor, men har samma erbjudande hela veckan så inte alla behöver komma på en gång. Det går också bra att hålla avstånd till andra kunder och om någon glömt sitt munskydd har vi sådana, räknar Katarina Enholm upp.
Det känns fint att vara här i dag. Det är inte så ofta jag får möjlighet att öppna en ny butik.
Kassorna är försedda med plexiglas som skydd för personalen.
När pandemin slog till minskade besökarna också i Brunbergs fabriksbutik då busslasterna med kunder uteblev. När livet småningom återgår till det normala och bussturismen kommer i gång finns det rejält med plats på den nya butiksgården.
– Vi hoppas förstås att utländska turister igen kan komma till Borgå, säger Enholm.

Upplevelse

Katarina Enholm berättar att Brunbergs hade tre mål då man planerade nybygget – att det skulle avspegla varumärket, att det skulle förverkligas på ett ansvarsfullt sätt och att ett besök i lokalen ska bjuda på en upplevelse för kunden.

Fabriksbutiken

Byggnaden är drygt 600 kvadratmeter. Av det är 220 kvadratmeter butiksyta och 60 kvadratmeter vikt för tillverkningen av de handgjorda produkterna.
Brunberg köpte tomten intill sötsaksfabriken av Borgå stad och de sammanlagda kostnaderna för tomtköpet och nybygget är omkring 2,5 miljon euro.
Arkitektbyrå Valkeavirta har planerat byggnaden. Byggnadens huvudmaterial är inhemskt trä.
Nytt är Brunbergs eget kaffe, Brunberg Blend, som tagits fram för Brunberg av Porvoon Paahtimo och som kan köpas i paket eller njutas av i take away-muggar.
På gården finns parkeringsplatser, gungor för barn och en stadscykeldepå.
Fabriksbutiken som nu har öppnats ersätter den tidigare butiken. Butiken på Mellangatan i Gamla Stan fortsätter som tidigare.
– Brunberg står för choklad och det syns redan på butikens färger, brunt för mörk choklad och vitt för vit choklad, säger hon.
Byggnaden har bergvärme och grön el, och det är lokala företag som ansvarat för alla skeden under bygget.
– Vi är speciellt glada över att butiken är byggd så att den är lätt tillgänglig för alla, säger Enholm.
För upplevelsedelen står möjligheten att genom en glasruta se på när den handgjorda chokladen tillverkas. Jubileet till ära har Brunberg i samarbete med Porvoon Paahtimo tagit fram ett eget kaffe, och man kan njuta av en kopp medan man tittar på tillverkningen.
Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula skålade i svartvinbärsdricka – samma smak som jubileumskyssen har – med Brunbergs vd Katarina Enholm och styrelseordförande Tom Somervalli.
ANDRA LÄSER