Stefan Holmström är Loviisan Sanomats nya chefredaktör

Stefan Holmström har gjort lång karriär som lokaljournalist i Borgå, Lovisa och Åbo. Nu gör han östnyländsk comeback, på finska.

Två chefsredaktörer: Snart tar Stefan Holmström över efter Arto Henriksson.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
24.05.2022 07:47 UPPDATERAD 24.05.2022 07:57
Stefan Holmström lär vara ett bekant namn för många östnylänningar. Tidigare har han bland annat jobbat som chefredaktör på tidningarna Östra Nyland och Borgåbladet, och senast som reporter och ledarskribent på Åbo Underrättelser.
I sommar blir han Loviisan Sanomats nya chefredaktör då han tar över i augusti när tidningens legendariska chefredaktör Arto Henriksson delvis går i pension. Henriksson kommer att fortsätta som kolumnist och frilansare.
Holmström är glad över att kunna återvända till Lovisa, där han har många goda minnen från sin tid på tidningen Östra Nyland.
– Jag har bott i östra Nyland i nästan 15 år, i både Borgå och Lovisa, och det har haft en stor betydelse i mitt liv. När jag hörde att man ville rekrytera en ny chefredaktör var det egentligen inte ett svårt beslut att gå med, säger Holmström.
Själva rekryteringsprocessen var tuff och han lärde sig mycket redan i det skedet.
– Genom den långa processen blev det också klart för mig själv vad jag kan föra med mig till Lovari. Jag känner mig riktigt taggad över att få vara med och göra den här tidningen, säger Holmström.
Han ser också fram emot att tackla lokaljournalistikens många utmaningar.
– Lovisa har länge betraktats som en utflyttningskommun men det finns positiva tecken i luften. Här är mycket på gång just nu.
Att skriva på finska är i sig en utmaning, men inte en obekant en.
– Jag är väldigt bekväm med finskan. Visst finns det vissa språkliga fallgropar men jag tror att jag har rätt så bra koll på dem. 
I det här skedet har han inte börjat fundera på några förändringar för tidningen.
– Under sommaren ska jag komma in i systemet och lära mig hur man jobbar inom bolaget. Det är för tidigt att tänka på förändringar, säger Holmström.
Flytten till Lovisa sker genast. Under intervjun befinner han sig i sin fritidsbostad i Valkom.
– Jag tittar ut här genom fönstret och inser att jag borde klippa gräset, säger Holmström med ett skratt.
En stor del av chefredaktörsjobbet handlar om att vara en del av det samhälle man bevakar. På den fronten tänker Holmström följa Arto Henrikssons exempel.

Hur känns det att kliva in i Artos skor?

– Han är en stor profil. För många är Arto lika med Loviisan Sanomat. Jag träffade honom för över tio år sedan och vi lärde känna varandra väl när Östra Nyland och Loviisan Sanomat hade sina redaktioner under samma tak. Att kliva in i hans skor är tufft, men spännande.

ANDRA LÄSER