Unga guidar äldre i digitala världen

App, sajt, inloggning och Facebook – i Östnylands digikafé fick man svar på frågorna vad orden betyder.

SANDWICHREKLAM. Lucas Gröndahl och Linus Törnqvist gick ut i marknadsvimlet för att marknadsföra digikaféet.
Helén Kurri
18.05.2017 17:14 UPPDATERAD 18.05.2017 17:17
Unga hjälper äldre, det var idén när Östnyland och Point College arrangerade ett digikafé i Grand på torsdagen. Samtidigt som man besökte marknaden kunde man titta in i Grand och få digital hjälp. Benita Ahlnäs var en av kaféets första kunder. Dagen innan hade Benita, som också arbetar som guide, fått problem med sin telefon just under en guidningstur i Gamla stan.
– Så det var helt perfekt att komma hit till digikaféet, och jag fick så bra och kunnig hjälp av Benjamin Hurmerinta och Isak Nykänen.
BRA HJÄLP. Isak Nykänen och Benjamin Hurmerinta gav utmärkt hjälp åt Benita Ahlnäs. – Precis vad jag behövde, det här är jättebra.
Benita satt en lång stund och diskuterade, i handen höll hon sin smarttelefon. Hon efterlyser fler möjligheter till digital rådgivning, till exempel just i Grand skulle det kunna finnas sådan service.
– Jag tror att många skulle vara beredda att betala en liten summa för den tjänsten, säger Benita Ahlnäs.
Jouko Andersson från Hammars var inne på samma linje. I Helsingfors finns det gott om gratis digirådgivning för äldre, men i Borgå har han inte hittat motsvarande.
– Det finns absolut en efterfrågan på digirådgivning för äldre. I synnerhet som det i dag förutsätts att alla ska behärska den digitala tekniken. Till exempel servicepunkten Kompassen eller på biblioteket skulle kunna erbjuda rådgivning.
UNG HJÄLPER ÄLDRE. Cary Vuokko instruerar Marianne Holm hur man löser digitala korsord.
Alla svenska pensionärsföreningars medlemmar hade bjudits in till kaféet, och under de fyra timmar som kaféet pågick tittade en hel del äldre in med frågor som ungdomarna oftast hade svar på.
Marianne Holm är en ivrig läsare av Östnyland och löser också flitigt korsorden och kryssen.
– Digitala korsord? Det har jag inte hört talas om men det låter intressant.
Cary Vuokko höll en lite lektion med Marianne och nu vet hon precis hur hon ska göra för att lösa digitala korsord på till exempel appen Hbl 365.
SÖTT OCH GOTT. Godis, blommor, korgar, grösnaker, kringlor. På marknaden hittar man det mesta.
Flera besökte digikaféet för att få hjälp med sina telefoner och läsplattor, en kopp kaffe i trevligt sällskap lockade också. Tidningen fick också en hel del respons, och mestadels positiv sådan.
– Tvådagars Östnyland är en överraskande bra och läsvärd tidning, men den kommer ut alldeles för sällan, löd kommentaren från flera av besökarna.
HAMMARSDUO. Marianne Kronvall och Raimo Nyman hade kommit in från Hammars för att besöka marknaden.