Tillbaka på spåret – Akilles en seger ifrån final

Akilles lät inte förra veckans missöde ske igen utan tog hem den tredje semifinalen mot Narukerä med 6–3 (4–0).

Pang! Här slår Rasmus Kettunen in 6–3-målet – spiken i kistan – då Akilles besegrade tappra Narukerä.
Tommi Willberg
02.03.2022 22:00 UPPDATERAD 03.03.2022 00:15
Regerande finska mästaren Akilles har en ny finalplats inom räckhåll. I den kritiskt viktiga tredje semifinalen slog grönvitt Narukerä med 6–3 (4–0) och leder nu med 2–1 i matcher.
Akilles var lite snabbare, lite vassare, lite mer organiserat – ja, steget före på egentligen alla delområden så gott som matchen igenom. Det syntes speciellt under matchens första halvlek då Akilles rev upp en fyra mål stor lucka. De två första fullträffarna kom på hörnor som Akilles på sistone varit ineffektiva på. Tvåmålsskytten Andreas Flinck pangade in ettan, Juuso Johansson tvåan.
Profilspelarna Rasmus Kettunen och Kasperi Hirvonen höll sig framme och skapade farligheter med jämna mellanrum. Hirvonen spelade fram till två mål medan Kettunen satte slutsiffrorna 6–3 fem minuter före full tid.
– Tja, vet inte. Visst är det alltid kul att göra mål. Och det är kul med publik och en jämn match. Det har varit bra stämning så väl här som i Björneborg och då man vinner, gör mål eller lyckas annars bra så visst är det skönt – det är ju det bästa i bandy.
Kettunen ler brett då han beskriver känslorna efter sin fullträff och den ytterst viktiga segern som lossnade vackert trots en dyster sekvens i början av andra halvlek då ett irriterat Narukerä fick fart i anfallet.

Skakade av sig chocken

Joona Rajala smällde in två bollar och i en kort stund såg det ut att bli en riktig kamp om segern. Men efter en timmes spel skaffade Akilles åt sig en straff som Iisakki Kaivola, tvåmålsskytt också han, sköt in i nätmaskorna. Narukerä reducerade ännu en gång men sedan slog Kettunen spiken i kistan.
– Det är svårt att få till en hel nittiominutare, men vi lyckades hålla tätt så att inte motståndaren lyckades utnyttja våra sämre stunder, säger Kettunen.

Final i Villmanstrand

Den fjärde semifinalmatchen spelas i Björneborg fredag kväll med start klockan 19. Seger där och Akilles är klart för en tredje Bandyligafinal i följd. Förlust och allt avgörs söndag klockan 13 i Borgå.
Akilles vill dock inte spela på hemmaplan mera i år.
– Vi vill vinna fredagsmatchen, liksom alla matcher. Men såsom i alla matcher så krävs det en bra prestation och ett stort arbete att vinna. Förhoppningsvis får vi fans från Borgå med oss till Björneborg, säger Kettunen, som nätat i de två föregående finalerna.
I det andra semifinalparet knep grundserievinnaren Veiterä en finalplats i tre raka matcher. Match tre blev ett målkalas som slutade med siffrorna 11–6 (5–3).
Bandyligans final spelas därmed i Villmanstrand.

ANDRA LÄSER