Förväntansfull luciatrio ser fram mot fina möten

Östnylands lucia 2017 heter Cecilia Kronberg och är från Borgå. Tärnorna Pipsa Kaikkonen och Ida Lindberg är också Borgåflickor.

GLAD TRIO. Lucia Cecilia Kronberg (i mitten) och tärnorna Pipsa Kaikkonen (t h) och Ida Lindberg firade det kommande luciavärvet med en god chokladtårta.
01.12.2017 06:01 UPPDATERAD 01.12.2017 12:35
Tre aning fnittriga flickor samlar sig för att för första gången sjunga luciasången tillsammans. Det är onsdag eftermiddag och för bara någon timme sedan har de fått veta att det är just de tre som utgör årets luciatrio.
Men redan på tisdagen, efter att rösträkningen var avklarad, skickade luciapappa Kent Lang från arrangören Borgåbygdens ungdomsförbund sms till var och en av flickorna och berättade att hon är en av årets luciatrio. Vem de två andra var höll han för sig själv ännu ett spännande dygn.
Lucia, Cecilia Kronberg, berättar att när textmeddelandet kom hade hon gymnastik och tränade självförsvar.
– Jag vågade inte genast titta på meddelandet, utan väntade tills lektionen var slut och jag satt i min mopedbil. Där svarade jag Kent att han får ringa mig.
Beskedet som Cecilia fick, att hon blivit vald till lucia, kändes helt fantastiskt och på samma gång overkligt, berättar hon.
– Först skickade jag sms till min storebror, sedan till pappa och allra sist ringde jag mamma. För henne presenterade jag mig som Östnylands lucia 2017, och då blev det alldeles tyst.
Hemma hos Kronbergs tar en lycklig mamma Heli Kronberg mot, medan pappa Karl-Johan Kronberg är på arbetsresa och brodern Rasmus Kronberg studerar i Helsingfors. För mamma, och hela familjen med släkt i Lovisa, Västnyland och Österbotten, är det en stor sak att dottern Cessi har valts till lucia.
– Ända sedan Cessi var liten har vi varit och tittat på luciakröningen i Borgå, det är en viktig del av våra traditioner inför julen.
Fram till i dag fredag har flickorna och deras anhöriga varit tvungna att inte avslöja hemligheten, inte så lätt när man är sprudlande glad över det kommande uppdraget.
Tärnorna Pipsa Kaikkonen och Ida Lindberg berättar att de också blev glatt överraskade över beskedet som luciapappa kom med.
– Jag var ledig och läste till ett prov, men det blev inte så mycket läst den dagen, säger Ida om stunden då Kent ringde.
– Det var ett par spännande dagar att vänta på samtalet, och jag är så glad att få göra det här tillsammans med så fina flickor, säger Pipsa.
Med vid kaffebordet, där en läcker chokladtårta står framdukad, sitter också Cecilias bästa vän, Hanna Nordman. Det var hon som nominerade Cecilia.
– Cessi är den perfekta lucian. Hon har ett så fint leende och sprider glädje var hon är, säger Hanna.
Men visst krävdes det lite övertalning för att Cecilia skulle gå med på att låta sig nomineras.
– Jag, Hanna och mamma satt på en pizzeria i Helsingfors, när Hanna målade upp bilden av ett snöigt Borgå med luciaföljet, fackeltåget och de små tomtarna. Jag var först tveksam, men efter tio minuters predikan sa jag ja, säger Cecilia.
Kent Lang tar upp det svåra med att hitta flickor som vill kandidera i luciavalet. Borgåbygdens ungdomsförbund har utsett en lucia sedan 1950, och Kent säger att förr var det inga problem att hitta kandidater. I dag har ungdomar en hektisk vardag med skola och hobbyer.
– Men det handlar om några intensiva veckor som ger minnen för resten av livet, säger han och tillägger att skolorna brukar flexa med lektioner och läxor.
Nytt för i år var att man kunde rösta per sms, och det var en förnyelse som togs väl emot. Ungefär hälften av alla röster gavs via sms. Redan nu har flera tusen euro samlats in, men den största delen samlas in under de omkring hundra framträdande som luciatrion ska göra mellan den 13 och 22 december. Det blir besök på ålderdomshem, på sjukhuset, på daghem, hos föreningar och många andra ställen i Borgå, men också i Lovisa och Sibbo.
– Redan på kröningsdagen är sjutton framträdanden inbokade, säger en belåten Kent.
Dagen börjar traditionsenligt på Grand klockan 9, därefter beger sig trion till Aktias kontor i Borgå och så går hela dagen i ett flygande fläng för att avslutas med kröning på Gamla rådhustorget och ett framträdande i Borgå domkyrka.
Ögonen glittrar på Cecilia, Pipsa och Ida och de är alla övriga att få komma ut och utföra lucias uppdrag – att skänka glädje och samla in pengar till välgörande ändamål.
– Jag har alltid tänkt att jag någon gång vill ut i världen och jobba som volontär. I och med att jag kandiderade till lucia insåg jag att det finns mycket gott att göra här hemma också, på bara ett par kilometers avstånd finns det människor i behov av hjälp och stöd, säger Cecilia.

Östnylands lucia 2017

Kröns den 13 december klockan 18 vid Gamla rådhustorget i Borgå.
Krönare är reporter Katarina Lind.
Medlen som samlas in går oavkortat till välgörande ändamål i östra Nyland.
Du kan beställa ett luciabesök genom att ringa 0451686097.
Trion kommer att berätta om sina äventyr via Instagram och Facebook.
Förra året samlade luciatrion in cirka 13 000 euro, en summa som gick oavkortat till välgörande ändamål i Borgå, Sibbo och Lovisa. Lucia stöds också av en rad lokala företag, som bland annat sponsrar smycken och underkläder.
Nu väntar en hektisk tid fram till kröningen den 13 december på Rådhustorget då skor och underkläder ska skaffas, luciaringarna ska provas ut och det nästan viktigaste – sångerna ska övas in under ledning av sångpedagog Giséla Green-Nordström.
Det visar sig att flickornas röster klingar vackert tillsammans, så när alla sånger är inövade, utlovas en lång rad fina och stämningsfulla stunder med luciatrion.
– Vi ska sjunga både svenska och finska sånger, och även på engelska, säger Cecilia och tillägger att hennes favoriter Nu strålar en stjärna och Vardagssorgerna, glöm dem alla kommer att finnas på repertoaren.

ANDRA LÄSER