Nya utställningsrum till konstnärernas förfogande

Inom april ska ansökningarna om utställningstider i Borgå Konsthall och Galleri Gamla Kaplansgården under 2023 lämnas in. Nu söks också konstnärer för utställningar i servicehem.

Vill du ordna en utställning i Galleri Gamla Kaplansgården våren 2023? Då ska du ansöka om utställningstid inom april.
Nu fördelas utställningstiderna för januari-augusti 2023. Enskilda konstnärer och konstnärsgrupper kan ansöka om tid för en utställning i Borgå Konsthall och Galleri Gamla Kaplansgården och ansökningstiden är 1–30 april.
Det är inte alls så lång framförhållning som man kunde tro.
– Ett år är en ganska normal tid för att planera en utställning, konstaterar utställningskoordinator Henrik Lindqvist vid Borgå Konsthall.
Han hoppas att utställningsrytmen i Borgå så småningom kan återgå till den normala – första delen av det här året har för hans del gått åt till att flytta fram de utställningar som var planerade till den här våren. Likadant var det i fjol.
– Jag hoppas att vi kan ha våra utställningsutrymmen öppna i sommar, säger han.
– Så att vi till exempel kan ordna Triennalen som förr.
Borgå stads kulturtjänster upprätthåller verksamheten i Konsthallen och Gamla Kaplansgården.

Ställ ut i servicehem

På utställningsfronten finns också en nyhet. Kulturtjänsterna söker också förslag för utställningar i Borgå stads servicehem under 2022. Utställningstiden är tre månader och konstnären får en ersättning på 250 euro.
– Det är helt nytt. När vi väljer ut konstnärerna för servicehemmen får vi diskutera hur vi gör utställningarna. I Äppelbackens servicecenter finns en scen som man kanske kan använda, i de andra finns korridorer, men det blir intressant att se vad det blir, säger Henrik Lindqvist.

Utställningsutrymmen

Borgå Konsthall: Finns i Konstfabrikens andra våning och är 164 m2. I Konsthallen finns också en affär, artoteket Konsta, Yrjö A. Jänttis konstsamling och utställningslokalen för mediekonst Galleri Fikka. Utställningstiden är tre veckor, hyra 500 euro. Konsthallen tar ingen försäljningsprovision.
Galleri Gamla Kaplansgården: Finns i gamla Borgå vid Rådhustorget. Galleriet är 100 m2 och består av fyra ljusa rum. Utställningstiden är tre veckor, hyra 400 euro. Sommarutställningstiden är tre månader, hyra 800 euro. Galleriet tar ingen försäljningsprovision.
Borgå stads servicehem: I Borgå finns fyra servicehem och ett servicecenter: Brandbackens servicehus, Johannahemmet, Svalåkerns servicehem, Majbergets servicehem och Äppelbackens servicecenter. Utställningstiden är tre månader och konstnären får en ersättning på 250 euro. Av de sålda verken tas ingen provision.
Målet med programmet är att ordna konstupplevelser till dem som inte har möjlighet att ta sig till museer och gallerier utan assistans. För verksamheten ansvarar Borgå stads kulturtjänster tillsammans med boendetjänster.
– Det blir också lite extra program för de som bor där, som vernissage. Meningen är att vara lite djärva och överraska, men vi får se, säger Lindqvist.
Ansökan både för utställning i Borgå Konsthall eller Galleri Gamla Kaplansgården under 2023 och i servicehusen 2022 skickas senast den 30 april per e-post i pdf-form till taidehalli@porvoo.fi, eller till Borgå Konsthall, Borgå stad, PB 23, 06101 Borgå. På grund av pandemin ska man helst göra sin ansökan elektroniskt.
En utställningsjury gör valen utifrån ansökningarna. Till juryn hör tre professionella aktörer inom nutidskonst samt kulturtjänsternas representanter.
ANDRA LÄSER