Nu är det igen julstämning i Kommendantshuset

Hur firade man jul förr? I Kommandantshuset i Lovisa kan man uppleva en riktig gammaldags julstämning. Museet står julpyntat enligt traditioner från olika historiska perioder. I utställningen gömmer sig också små tomtemöss som familjens yngsta får upptäcka.

I år är museets julgran pyntad bland annat med röda rosor.

Lovisa stadsmuseums traditionella julutställning är en tidsresa till julfirandet i Lovisanejden för över hundra år sedan. I byarna firade man jul med gamla traditioner och tolkade tecknen för det nya året. I staden tog man till sig nya traditioner från utlandet, som den tyska julgranen som pyntades med presenter till barnen eller som ett paradisträd med blommor.

– Museets gran är i år pyntad med röda rosor efter modell från Abborfors gård, och med Värmlandsstjärnor, vita stjärnformade blommor, som på Kulla gård, berättar museiassistent Carina Nygård, som byggt upp julutställningen i ett meddelande.

Gemensamt för de flesta hushåll förr var att julen präglades av den bästa maten huset kunde uppbåda och mycket samvaro med släkt och vänner. Julfirandet pågick till tjugondag knut den 13.1, vilket också är slutdatum för utställningen.

Jul i Kommandantshuset

Den traditionella julutställningen är öppen 30 november 2021 till 13 januari 2022.

Museet är öppet från tisdag till fredag och på söndagar klockan 12–16.

Under evenemanget De Traditionella Julhemmen i Lovisa – helgen 4–5.12 – är museet öppet klockan 10–17, fritt inträde.

Då bjuder museet också på mysigt julprogram. Lördagen den 4.12 blir det julsagor av Rebecka Asikainen från Lovisa bibliotek. Söndagen den 5.12 äntrar den färgsprakande mångsidiga kören Sing song sung under ledning av Mirella Pendolin museets historiska rum klockan 13.30.