Benjamin Stendahl är inspirerad av nivån på sträckan han hatar och älskar

Kalevaspelen i Joensuu i sparkar i gång friidrottssommarens sista packade dryga månad som också innehåller ett EM, junior-FM, Sverigekampen på Olympiastadion och stafett-FM. Bland de östnyländska friidrottarna finns en handfull framgångshopp i Joensuu. Ett av dem är 23-åriga 400-meterslöparen Benjamin Stendahl.

Borgå Akilles Benjamin Stendahl är nära nationstoppen på 400 meter.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
04.08.2022 14:31
Den inhemska friidrottssäsongens höjdpunkt Kalevaspelen tjuvstartar på torsdag kväll och kör i gång på allvar på fredag. En av de första östnylänningarna som stiger in i hetluften på centralplanen i Joensuu är Borgå Akilles Benjamin Stendahl som ställer upp på högintressanta 400 meter.
Varför högintressant? Jo, häromveckan skrällde den finländska nationstoppen till med det högklassigaste 400-metersloppet på 31 år då hela tre löpare – däribland Sibbo-Vargarnas Eljas Aalto – underskred 47 sekunder som under det senaste dryga årtiondet varit en omöjlig gräns. Med i det loppet fanns en viss Akilleslöpare.
– Det var jättehäftigt, kul att se att man i Finland gått framåt på 400 meter. Man har hört på Kaasalainen (Viljami, vinnare på 46,54) att han länge varit självsäker på att kunna löpa under 47 sekunder. Det var kul att se att Aalto (46,92) lyckades och (Samuel) Purolas (46,80) lopp var också helt sjukt, berättar Stendahl om GP-tävlingen.