Saga Wickholm etta i Baltic Junior Cup i Lettland

De östnyländska orienterarna höll sig väl framme när Baltic Junior Cup avgjordes i helgen.

PRISPALL. Saga Wickholm knep segern i klassen D16. Andra blev Aiga Bluma från Lettland och tredje Olivia Hahn från FSO.
11.10.2019 09:36 UPPDATERAD 11.10.2019 09:37
Årets Baltic Junior Cup (BJC) orienterades i Sigulda i Lettland 5-6 oktober i samma terräng som VM-medeldistansen år 2018. Baltic Junior cup är en landskamp mellan Estland, Lettland, Litauen, Polen, Södra Sverige (Blekinge, Halland och Skåne), Småland och Finlands svenska orienteringsförbund (FSO).
Tävlingsklasserna är H/D20, H/D18 och H/D16. FSO deltog med 5 löpare i varje klass, bland dem Trian-juniorerna Simon Nordgren, Alec Still och Saga Wickholm. Landskampen bestod av stafett med mixade lag på lördagen och individuell långdistans på söndagen.
På långdistansen lyckades Saga Wickholm göra ett fantastiskt fint lopp i den krävande terrängen, vilket räckte till seger i klassen D16. Sagas tid var 38 minuter och 46 sekunder på den 4,5 km långa banan med 266 meter stigning.
Lettlands Aiga Irme Bluma förlorade 1 minut och 26 sekunder till Saga och trean Olivia Hahn från FSO förlorade 2 minuter och 46 sekunder. Nämnas kan att Bluma placerade sig som åttonde på långdistansen i junior-EM i juli. Saga berättade att banan var svår och att hon gjorde ett litet misstag på tredje kontrollen, men efter det lyckades hon hålla fokus ända till slut.
– Jag är mycket nöjd med loppet, konstaterade hon.
Simon Nordgren var bästa FSO-löpare i klassen H16 på en fin 13 plats, Jesper Donner från FSO var 17 och Alec Still 19.
I stafetten kom FSO:s bästa lag på en tionde plats och i den sammanlagda poängtabellen blev FSO femte efter Småland, Lettland, Litauen och Estland.