Östnylands lucia hade fler uppträdanden än Finlands lucia – har samlat in över 12 000 euro

Med över hundra uppträdanden bakom sig har luciatrion fått många goda minnen med sig. Då det sista uppträdandet kommer allt närmare har alla tre delade känslor inför slutet.

DAGS ATT STUDERA. För luciatrion är det dags att begrava sig i skolböckerna igen. Alla tre går första året i gymnasiet, Lina Westerlund och Sofia Nordberg i Borgå Gymnasium och Hanna Udd (ej med på bilden) i Sibbo Gymnasium.

Stämningen är avslappnad när lucian Lina Westerlund och hennes tärna Sofia Nordberg reflekterar över sina många uppträdanden, tillsammans med luciapappan Kent Lang. Tärnan Hanna Udd i Sibbo kunde inte vara med, eftersom vårterminen redan har börjat för dem alla tre. Minnena från de två luciaveckorna frammanar både skratt och nya tankar.

Ansökan om luciabidrag

Bidrag beviljas för organisationer verksamma inom Östnyland.

Medel beviljas inte direkt åt privatpersoner.

Senast den 31 januari kan man ansöka om bidrag till luciajuryn, Borgåbygdens ungdomsförbund r.f. eller via buffenrf@gmail.com

Tilläggsuppgifter: Kent Lang, 045 160 6097

– Luciatiden är något man kommer ihåg hela livet, säger Lina Westerlund. Hon nämner både luciakröningen vid Gamla Rådhuset och uppträdandet i Domkyrkan som särskilt minnesvärda. Lina är den 68:e östnyländska lucian som krönts på Rådhusets trappor.

Överträffade alla förväntningar

I medier porträtteras luciakampanjen ofta som en väldigt krävande tid för alla involverade. När de blev tillfrågade om det mötte deras förväntningar, sade de att de inte hade särskilt många klara för sig.

– Det överträffade nog till och med alla förväntningar, säger Sofia Nordgren med ett leende.

Det är ändå svårt att veta vad man kan förvänta sig med så många uppträdanden.

– Vi har rent ut sagt flera uppträdanden än Finlands lucia, säger Kent Lang.

Det var jättekiva. De kom fram på led och ville krama oss, och gav oss teckningar.

Något som ändå var gemensamt för alla uppträdandena var känslan av att vara uppskattad och välkommen, särskilt då de åkte till daghem.

– Det var jättekiva. De kom fram på led och ville krama oss, och gav oss teckningar, säger Lina Westerlund.

Lite annorlunda var stämningen då de sjöng på ålderdomshem, där man ofta kunde höra seniorer som lågmält sjöng med, och då de äldre sångerna berörde starkt kunde man se några tårar fällas.

– Det betyder ju väldigt mycket för dem. Man kanske inte tänker på det just den sekunden, men sen nu i efterhand när man börjar reflektera tänker man på det, säger Westerlund.

– Nu hände det någon gång att någon gumma hade tänkt fara och äta alldeles då vi kom, säger luciapappan Kent Lang och alla skrattar.

Då frös vi hela dagen.

Inte en dans på rosor

Med 104 uppträdanden på bara tio dagar är en helt felfri luciakampanj nog ändå en omöjlighet. Det kan alla involverade vittna om. Med ett så fullpackat schema kan man skämta om att det inte finns tid för att bli sjuk, men då det trots allt händer måste man oftast inhibera ett antal uppträdanden.

– Vi skulle sjunga på BoGy (Borgå Gymnasium), och då spydde jag, säger Lina Westerlund, så då tvingades vi att inhibera.

Emellanåt kan vädret också vara mindre än samarbetsvilligt. Även mitt i vintern finns det dagar med bättre väder än andra. På Pellinge skärgårdsmarknad blåste det kallt.

– Då frös vi hela dagen, säger Lina Westerlund.

Dessa prövningar kunde dock överkommas med en positiv inställning, Kent Langs talang för logistik, och mycket halstabletter.

Luciakampanjen förde Lina Westerlund, Sofia Nordberg och Hanna Udd till sammanlagt 105 uppträdanden främst i Borgå och Sibbo, men även i Lovisa. Kampanjen har än så länge (15 januari) samlat in 12 286 euro, och man kan ännu donera pengar framtill den sista januari.