Sjungande rockgitarrist trivs på Brankkis scen

Om en dryg vecka drar det ihop sig till en helkväll med rock och blues på Brankkis i Borgå. Kvällens dragplåster är rockaren Juho Pitkänen, bekant gitarrist från hela raden av inhemska band.

TRIVS I BORGÅ. – Det ska bli jätteroligt att spela rock och blues på Brankkis, säger Juho Pitkänen som uppträder tillsammans med Kihara Blues Band på nästa veckas musikaliska helkväll i Borgå.
10.05.2018 16:35
Gitarristen Juho Pitkänen brukar uppträda i forna hemstaden Borgå några gånger om året. För dem som gillar rockaren – som sedan fem år tillbaka och trivs bakom mikrofonen – är det skäl att passa på. I helgen, i kvällarna två, agerar han trubadur på Kliffa & Klubi och redan lördagen därpå är han tillbaka i Borgå. Då drar det nämligen ihop sig till Rock & Blues Night på Brankkis.
– Det är väldigt roligt att få vara med på en rock- och blueskväll i Borgå. Det är trots allt rätt sällan som det ordnas konsertkvällar av den här typen här, det finns inte riktigt lämpliga lokaler, säger Juho Pitkänen och avslöjar att han faktiskt uppträdde på Brankkis för bara en vecka sedan – men då formades publiken av gästerna på ett födelsedagskalas.
Det brokiga upplägget är egentligen rätt typiskt för en frilansande heltidsmusiker som Juho Pitkänen. Jobben kommer och går, ibland spelar han i större uppsättningar, ibland gör han trubadurspelningar och ibland kör han duo, till exempel med Borgårockaren Lee Angel.

Musikerdrömmar

För en bredare publik har han också blivit bekant bland som gitarrist bland annat i legendariska Remu & Hurriganes samt i Leningrad Cowboys.
Juho Pitkänen har jobbat hårt för att nå sina musikerdrömmar, och för honom är det viktigt att dela med sig av sina erfarenheter. I många års tid har han fungerat som bollplank för eleverna i Linnankosken Lukio när de förberett sig för den årligen återkommande LiLu-show. Han har också själv stått på scenen.
– Jag önskar att jag själv hade fått liknande hjälp och stöd när jag gick i gymnasiet och drömde om en karriär som musiker, säger han.

Tuff trio

När Pitkänen nästa lördag återvänder till hemstaden och till brandkårhusets scen gör han det i trioformat tillsammans med Kihara Blues Band. Då har han legendariska roots-gitarristen Esa Kuloniemi, bekant till exempel från Honey B and the T-Bones, med sig på scenen, också om Kuloniemi i den här sammansättningen spelar bas. Bakom trummorna hittar man Santeri Saksala vars pappa Harri Saksala är bekant för många via sextiotalets bandsensation Top Most.
– Det kommer att bli väldigt kul att spela ihop, en tuff bandkeikka, säger Juho Pitkänen.
På Brankkis är det också Juho Pitkänen som står för sången.
– Jag började sjunga för fem år sedan och har kämpat hårt för att få till det, har tagit sånglektioner och så. Nu för tiden är jag "gitarristen som började sjunga", skrattar han.

Föll för Hendrix

Tillsammans med Kihara Blues Band har han för avsikt att bjuda publiken på rock- och blueslåtar från sextio- och sjuttiotalet, bland annat Rolling Stones och Jimi Hendrix musik. Den sist nämnde har en speciell plats i Juho Pitkänens hjärta.
– Jag var tio år gammal när jag första gången hörde Hendrix musik. Jag hade precis börjat spela gitarr och jag blev ivrig direkt.
– Det går inte att komma ifrån att han är en betydande person inom rockhistorien, men mest av allt är Hendrix fortfarande min största idol.
Som en kul grej kan man nämna att Pitkänen faktiskt spelat Jimi Hendrix; för några år sedan hade rollen som Hendrix i musikshowen Club 27.

Brett upplägg

På rock- och blueskvällen på Brankkis uppträder även husbandet Bridge of Rock som består av Roger Ek, Rolf Gustafsson, Anssi Alamylläri, Lasse Kullberg, Soila Korhonen samt Sara Rouvinen. Bandet satsar mest på att göra fartfyllda coverlåtar, men ett och annat stycke ur egen fatabur brukar också smyga sig in på repertoaren.
Publiken har också en chans att höra Borgås bästa trubadur, Stefan Paavola, samt nya trion Team Stråhlmann som bjuder på lite pop, soul och akustisk rock. Trion formas av pappa Kamu Stråhlmann och döttrarna Anna-Julia och Elin Stråhlmann, och de har faktiskt uppträtt tillsammans i flera olika sammanhang, närmast vid privata sammankomster.
– Flickorna sjunger och jag spelar gitarr och sjunger lite också, säger Kamu Stråhlmann. Det blir lite Amy Winehouse och Maroon 5, som motvikt till all rock och blues.
Rock & Blues Night på Brankkis ordnas av Borgå blues- och rockförening.

Rock & Blues Night

Blues- och rockkvällen ordnas den 19 maj i brandkårshuset på Kyrkogatan 2 i Borgå.
Uppträder gör Juho Pitkänen & Kihara Blues Band, Bridge of Rock, Stefan Paavola och Team Stråhlmann.
Biljetter à 20 euro kan förhandsbeställas via Luckan i Kulturhuset Grand samt per telefon på numret 040–539 2524. Biljetter fås också vid dörren.
Det går att köpa mat och dryck under kvällen. Dörrarna öppnas klockan 18, showtime är klockan 19 och kvällen slutar 00.30.

ANDRA LÄSER