Fördomsfri repertoar när Östersundom Sångkör tar ton

Listan är lång över de evenemang som Östersundom Sångkör snart ska delta i. Och tittar man i backspegeln ser man en kör som sjungit sedan 1899.

Östersundom Sångkör i Söderkulla kyrka i december 2021.
Gunilla Malmberg
13.05.2022 13:08 UPPDATERAD 01.06.2022 15:25
Östersundom Sångkör är en kör med traditioner. Den grundades redan 1899, pausade ett tag och tog sedan nystart år 1959. Kören har för närvarande 18 sångare och leds sedan år 2020 av musikmagister Sofia Lindroos. Östersundom Sångkör är en blandad kör. Nya sångare är alltid välkomna och kören tar gärna emot förstärkning i herrstämmorna.
Kören sjunger fördomsfritt musik i olika stilar och på olika språk med grunden i svensk körmusik. Kören håller traditionellt en eller två konserter årligen och deltar också i andra evenemang med egna uppträdanden.
- Vi är jätteglada att kunna ha fysiska övningar igen i Söderkulla kyrka som är vårt ordinarie övningsställe. Söderkulla kyrka är rymlig och sångarna har kunnat hålla distans, säger Ninna Malmberg och konstaterar att kören under pandemitiden övade på distans. 
Motståndet mot distansövningar i början var mestadels förorsakat av tekniska problem, men i slutändan gick övningarna helt bra och sångarna kunde öva sina stämmor hemma vid datorn. 
- Bättre än ingenting får man väl säga. 
På repertoaren har kören sånger från den ena ytterligheten till den andra, till exempel Tempus adest floridum ur Piae Cantionens och några andra 1500-talssånger. Himlen är oskyldigt blå av Gärdestad och Evert Taubes Änglamark representerar betydligt nyare musik.
Lördagen den 21 maj klockan 17 ger Östersundom Sångkör en vårkonsert på Träskberga föreningshus i Kalkstrand.
Dirigent är Sofia Lindroos och Emil Antman ackompanjerar på piano. Körens egen sånggrupp Somebody´s Sisters & Sam underhåller också med några låtar.
Efter konserten blir det servering mot en frivillig avgift som via Kyrkans utlandshjälp går till Ukraina. Under serveringen utlovas en överraskning för publiken.
Här kan du höra en snutt från en av körens övningar.
I höst arrangerar Sibbo kommun en körkavalkad för bygdens körer. I den kommer också Östersundom Sångkör att vara med i. Kören kommer också att delta i den stora finlandssvenska sång- och musikfesten i Helsingfors i juni.
 Mera om kören hittar du här:  Östersundom Sångkör Kören finns också på Facebook.

Östnylands körsatsning

Östnyland slår ett slag för körsången i regionen.
Vi vill vi ge körerna en chans att profilera sig och samtidigt locka nya sångare.
Kören får beskriva sin kör, berätta var man finns och vilka sånger man just nu repeterar. Vi vill också ha en bild och en liten videosnutt.
Vill du att din kör deltar? Skicka ett mejl till redaktion@ostnyland.fi.

ANDRA LÄSER