Nytt försök att hitta Riina Mäkinen – på lördag letar man med ekolod och undervattenskamera

Riina Mäkinen var 19 år när hon försvann spårlöst för fyra år sedan. Sedan dess har både myndigheter och frivilliga gjort åtskilliga försök att hitta henne i terrängen i närheten av ABC i Gammelby. Nu är det dags för ett nytt försök.

Riina Mäkinen var 19 år när hon försvann 2017.
Det var i maj 2017 som larmet kom om skottlossning och en bilbrand i skogarna nära ABC i Gammelby.
Väl där hittade polisen en utbrunnen bil på en enslig och oframkomlig skogsväg. Det var också då som 19-åriga Riina Mäkinen försvann spårlöst, trots att mannen hon rörde sig med greps när han försökte gömma sin pistol bakom hundmaten på en butikshylla i ABC.
LÄS ÖN:s REPORTAGE OM FÖRSVINNANDET: Riina Mäkinen försvann under mystiska omständigheter – fortfarande är ingen något klokare .
Bilen brann så kraftigt att det inte gick att reda ut brandorsaken.
Nu är det dags för att nytt försök att hitta Riina Mäkinens kvarlevor, meddelar de frivilliga. Enligt Loviisan Sanomat, som var först med nyheten, börjar man leta klockan 12 på lördag. Den här gången riktar man insatserna mot Tammioträsket som finns väster om platsen där den utbrunna bilen hittades.
Elisa Parmanen, som koordinerar sökningarna, säger till Östnyland att man letat regelbundet under åren, och att man började när hade gått två veckor från försvinnandet. I efterspaningarna har såväl närstående som ortsbor och andra frivilliga deltagit – totalt över 1 000 personer under årens lopp.
– Vi har strävat mot bra samarbete med alla så att efterspaningarna skulle betjänas så bra som möjligt, också genom att dela ut information. Sorgligt många år har gått sedan hon försvann, men det är stora områden, säger Parmanen.
Hon uppger att Tammioträsket finns i närheten av händelseplatsen och att man därför letat där redan för flera år sedan. Den här gången tar man med sig en båt, något man fått hjälp med från Pääkaupunkiseudun Etsintä ry som regelbundet bidragit med såväl utrustning som expertis. Bland annat används ekolod och undervattenskamera.
– De hjälper också nu på lördag. Efterspaningarna där bygger på att man där hittade ett par solglasögon som det grälades om vid Tokmanni dagen som Riina försvann. Ögonvittnesskildringar uppger att mannen hon rörde sig med fanns vid Tammioträsket samma morgon som han tog sig till ABC där han greps.
Den här gången är man inte ute efter frivilliga hjälpkrafter.
– Vi har bra gäng, och vi efterlyser inte frivilliga den här gången. Å andra sidan har vi aldrig avvisat någon som erbjudit sin hjälp. Men just den här efterspaningen kräver yrkeskunskap och utrustning.