Tingsrätten tog sig an båtmotorhärvan

En lettisk liga anklagas för att ha stulit utombordare för hundratusentals euro. Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff.

STÖLD. Fallet med de stulna utombordarna är nu uppe i tingsrätten.
Härvan började nystas upp i maj 2016 när det gick lite snett för tjuvarna. Deras bil fastnade i sanden när de försökte stjäla en 225 hästkrafters utombordare i Borgå. Bilen ledde polisen till en finländsk ägare, men utredningen visade snart att en lettisk liga stod bakom stöldförsöket.
Finländska och lettiska poliser startade en gemensam utredningsgrupp och började kalla fallet Case Sunny Beach. Det visade sig fort att det handlade om ett stort fall.
Ligan hann stjäla motorer för över 600 000 euro bland annat i Borgå, Sibbo, Lovisa och Kotka. De hade gjort totalt 20 resor till Finland och stulit över 100 motorer. Till sist greps männen i september efter att ha stulit en motor i Asikkala.
Tingsrätten i östra Nyland behandlar nu det omfattande fallet där sju personer står åtalade för en lång rad brott. Åtalspunkterna gäller allt från grov stöld till häleribrott och deltagande i en organiserad kriminell sammanslutnings verksamhet. Enligt Loviisan Sanomat uppger männen i huvudsak att de är oskyldiga.
Åklagaren yrkar på allt mellan två och sju års fängelse för de åtalade. Fallet beräknas ta flera dagar att behandla.