Nickby stiger in i framtiden

Kaija Ekström har nyss flyttat in i nya Sipoon Killinki, ett stenkast från den plats vid Stora Byvägen i Nickby, där bussterminalen fått byggstart. Alldeles intill renoverar Markus Grönroos ett historiskt timmerhus, som får stå kvar mellan nybyggena. Byn växer så det knakar och lockar alla åldersgrupper.

BUSSTERMINAL. Sibboborna har fått vara med om att bestämma hur nya bussterminalen ska se ut.

Kaija Ekström och Sven Åberg är ute på promenad och beundrar trähuset vid Stora Byvägen 19, där Begravningsbyrå Grönroos finns och i vars andra våning Markus småningom ska bosätta sig.

– Så fint huset har blivit nu när det målats. Lyckligtvis revs det inte.

Kaija och Sven har tidigare bott grannar, men i juni flyttade Kaija in i Sipoon Killinki, som ligger i OP-kvarteret. De 64 bostäderna är designade för självständiga, äldre personer. Här bor man privat men har också tillgång till gemensamma lokaler.

– Jag stortrivs. Alla är så trevliga och vi brukar sitta i trädgården och prata nu när det är varmt.

MYCKET JOBB. Markus Grönroos bygger sig ett hem i det historiska trähus vid Stora Byvägen som kommer att bli en pärla bland alla nya byggnader.

Veckokaffe

Kaija Ekström och Sven Åberg har kommit överens om att träffas på kaffe en gång i veckan så att kontakten inte bryts. Sven bor kvar i Pensionärshemsstiftelsens lägenhet på kullen och trivs utmärkt.

– De 44 bostäderna har ganska många decennier på nacken men de renoveras litet åt gången då folk flyttar ut.

Även om han applåderar den snabba utveckling som i dag sker i Sibbo och främst Nickby, anser han att byggandet startats på tok för sent.

Man borde ha börjat utveckla kommunen för 20-25 år sedan. Hade det skett skulle Helsingfors kanske inte ha knyckt Östersundom. Men bättre nu än aldrig.

– Man borde ha börjat utveckla kommunen för 20-25 år sedan. Hade det skett skulle Helsingfors kanske inte ha knyckt Östersundom. Men bättre nu än aldrig.

Vännerna hoppas på fler specialbutiker i Nickby så att de inte behöver åka till Kervo eller Borgå för att till exempel få ett nytt batteri till armbandsuret eller köpa kläder eller skor. De hoppas att servicen kommer då invånarantalet i byn vuxit tillräckligt mycket.

– Vi tar oftast bussen till Kervo, dit är det bara tolv kilometer och biljetten kostar tre euro. Borgå är också ett alternativ. Men helst skulle vi förstås shoppa här.

Många kommentarer

Vi stiger in i det nymålade, vackra trähuset och i begravningsbyrån hittas verkställande direktör Christina Grönroos. Hon berättar att huset fått sin gröna färg alldeles nyligen och det har Nickbyborna minsann noterat.

– Folk kommer regelbundet in för att uttrycka sin glädje över resultatet. Sedan vi köpt huset har också annat fixats. Exempelvis de nedersta stockarna är utbytta och grunden har höjts.

Hon är glad för det lilla penningstöd som Museiverket beviljat.

– Vi fick 8 000 euro och dessa pengar ska gå till takrenoveringen. Vi ska också snygga upp interiören.

Huset är från tidigt 1900-tal och ägdes tidigare av Andelsbanken. Fasaden är skyddad av Museiverket. Begravningsbyrån har verkat här sedan 1991. Då ett generationsskifte genomfördes köpte Christina tillsammans med maken Mikael och sonen Markus byggnaden.

– Banken satsade inte på underhållet och somliga tyckte nog vi var galna då vi köpte byggnaden, skrattar Christina som nu är väldigt nöjd över det skedda.

Banken satsade inte på underhållet och somliga tyckte nog vi var galna då vi köpte byggnaden.

Trähuset kommer att stå kvar som en historisk pärla bland alla nya hus.

– Kom med upp bara, renoveringen pågår för fullt, välkomnar Markus Grönroos som vid det här laget bland annat hunnit få fram alla vackra stockväggar i den förvånansvärt stora bostad som finns i husets andra våning.

– Jag vill bevara precis allt som går att spara, förklarar den händiga unga mannen, som gör renoveringsjobbet själv.

Under 2019 räknar han med att kunna flytta in.

INTE EN DAG FÖR TIDIGT. Kaija Ekström och Sven Åberg tycker att Sibbo borde ha satsat på utveckling redan för 20-25 år sedan. Att det nu sker är ändå bra.

Tillfällig lösning

Ute längs vägen är byggarbetena i full gång. I dagarna var det byggstart för det som kallas bussterminal, men som i själva verket består av fyra hållplatsplattformar och en förhöjd del av Stora Byvägen och ett nytt övergångsställe med mittrefug. Gatan ska kantas med nya lövträd och det byggs en gång- och cykelväg på båda sidor.

Hållplatserna förses med busskurer. Efter att det nya huvudbiblioteket öppnats i slutet av 2018, kan bussresenärerna använda sig av kafétjänsterna där medan de väntar på sin buss.

Terminalen ska enligt planerna betjäna resenärerna som sådan i cirka tio år. Därefter flyttas den till den kommande järnvägsstationen i Nickby, där ett resecentrum byggs.

De silverpilar som i dag finns mellan Sockengårdens parkeringsplats och Stora Byvägen fälls då gatan saneras. Träden är i dåligt skick och utgör enligt experterna en säkerhetsrisk.

Andra träd fälls ändå inte och nya planteringar kommer att ersätta silverpilarna.

Denna sommar är en byggsommar i Sibbo. Också byggandet på Södra Skolvägen (tidigare Storkärrsgränd) har inletts. Dessutom förbereds arbetena för att förlänga Norra Skolvägen. I första skedet färdigställs en tryckbank. Enligt planerna börjar det egentliga arbetet för att förlänga vägen hösten 2018.

ANDRA LÄSER