THL: "Moderna ges inte längre till män under 30"

Sverige och Danmark slutar vaccinera unga med Modernas vaccin på grund av risk för hjärtmuskelinflammation. Nu avstår även Finland från att vaccinera unga män med vaccinet, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, meddelar att män under 30 år inte längre kommer få Modernas coronavaccin. Arkivbild.
Män under 30 år ska inte längre vaccineras med Modernas coronavaccin Spikevax. Det meddelade Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, på torsdagen under hälsomyndigheternas veckovisa informationstillfälle om coronaläget.
Beslutet har fattats utifrån en nordisk undersökning som visat att män under 30 år har en något förhöjd risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av vaccinet jämfört med andra.
–  De flesta av dessa hjärtmuskelinflammationer är lindriga och går snabbt över av sig själv, men trots det existerar risken, säger Salminen.

En försiktighetsåtgärd

Folkhälsomyndigheten i Sverige meddelade i onsdags att man inte längre kommer ge Modernas vaccin till personer som är födda år 1991 eller senare. Samma beslut har fattats i Danmark.
Enligt Salminen är antalet upptäckta fall av hjärtmuskelinflammation färre i Finland än i de andra länderna.
Han framhåller dock att också coronaviruset ökar risken för att drabbas av hjärtmuskelinflammation. Men som en försiktighetsåtgärd kommer män under 30 år från och med nu vaccineras endast med Biontech-Pfizers vaccin Comirnaty.
–  Även om man fått den första dosen med Modernas vaccin så kan man använda Biontech-Pfizers vaccin för den andra, säger Salminen.
Mia Kontio, ledande sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att Finland har fått sammanlagt 1,35 miljoner doser av Modernas vaccin. Nästan 1 miljon har delats ut.

Uppmanar till vaccination

Hälsomyndigheternas genomgående budskap är att vaccinationstäckningen fortfarande måste höjas. I Finland finns fortfarande cirka 775 000 personer över 12 år som inte har vaccinerats.
–  Vi betonar att det fortfarande är viktigt att ta den andra dosen för att uppnå fullt skydd mot att insjukna allvarligt, säger Salminen.
Hälsomyndigheterna uppskattar att en vaccinationstäckning på 80 procent kan uppnås i slutet av oktober.
Enligt Salminen koncentreras de flesta nya coronafallen till personer som är ovaccinerade eller till de som endast fått en dos.
–  Har man inte tagit vaccinet är risken ganska stor att man hamnar på sjukhus, säger han.
Pasi Pohjola, direktör vid Social- och hälsovårdsministeriet, säger att det är viktigt att speciellt ovaccinerade personer går och testar sig om de uppvisar symtom.

Fler behöver sjukhusvård

Just nu vårdas 72 personer på sjukhus och av dem behöver 33 intensivvård. Pohjola konstaterar att antalet personer som behöver sjukhusvård ökar.
Enligt hälsomyndigheterna var över 70 procent av de som vårdades på sjukhus i september ovaccinerade. Pohjola säger att epidemiläget klart har försämrats.
Han säger också att intensivvården runtom i landet kan ta högst 50 covidpatienter. Fler än så kommer ha negativa följder för intensivvårdens kapacitet.
–  För att inte hamna i den situationen krävs en högre vaccinationstäckning och att coronafallen börjar sjunka igen, säger Pohjola.

Restriktionerna försvann för snabbt?

Pohjola framhåller också att man på individnivå kan bidra till att hålla pandemin i schack.
–  Även om restriktionerna har frångåtts och rekommendationerna har uppdaterats, är det fortfarande viktigt att – också på individnivå – handla på ett sätt att som garanterar hälsosäkerheten.
Han uppmanar bland annat till god handhygien och till att hålla avstånd. I kommunerna måste man satsa på att göra vaccinet lättillgängligt.
Kirsi Varhila, kanslichef vid Social- och hälsovårdsministeriet, uppgav i onsdags till Yle att man i Finland frångick restriktionerna för snabbt.
Salminen säger att regeringens hybridstrategi tillåter att frångå restriktioner även innan en vaccinationstäckning på 80 procent har uppnåtts.
–  Men man borde inte frångå alla på en gång. Kanske känns det som att man frångick restriktionerna lite onödigt snabbt, säger Salminen.
Salminen syftar främst på situationer där risken för smittspridning är som störst, till exempel besök på nattklubbar och barer. Han säger att coronapasset skulle vara ett sätt att reglera situationen, men det är fortfarande inte i användning.
Här kan du läsa vad som sades under presskonferensen:
DIREKT:

ANDRA LÄSER