Med Bout till rätt brygga i skären i sommar – ny app ska möjliggöra resor i skärgården

Borgå och Sibbo slår ett slag för en inhemsk app som förenar kunder som vill ha båtskjuts med lediga båtförare.

Nou Bout? Då kanske det finns en hugad båtförare i närheten som kan rycka in på skjutsuppdrag. Det hoppas Borgå och Sibbo på i sommar.
08.06.2021 06:30 UPPDATERAD 08.06.2021 07:22
Bout är ett inhemskt EU-finansierat företag som i stil med taxitjänsten Uber satsar på att förena dem som behöver skjuts ut i skärgården med båtförare som gärna tjänar en slant på att göra det de gillar.
Borgå stad och Sibbo kommun marknadsför nu Bout som ett alternativ att besöka skärgården i regionen, och hoppas på att det ska locka särskilt fler turister att ta del av skärgårdsmiljön och tjänsterna där. Samtidigt ska Bout ge de båttaxiföretagare som redan finns en ny marknadsföringsplattform.
För tjänsten har Bout utvecklat en plattform och en app med platslokalisering, där konsumenten får kontakt med tjänsteleverantören. Appen kan laddas ner på telefonen, och vid inloggningen kan man välja att registrera sig som kund eller skeppare.
Sibbo och Borgå samarbetar under sommaren 2021–2022. Då testas Bouts båttaxi, som enligt förhoppningarna ska öka antalet besökare i skärgården. Den nya tjänsten gör det möjligt att beställa båtskjuts till skärgården precis när skjutsen behövs.
− Bout-tjänsten är ett stort steg mot en mer lättillgänglig skärgård. Det blir lättare att beställa båtskjuts och de invånare och turister som inte har möjlighet att ta sig över vatten med egen båt får uppleva havet, säger Elina Duréault, näringschef i Sibbo kommun.
Företaget har fått EU-medel inom ramen för Last Mile-projektet som vid sidan av de allmänna kommunikationslösningarna ska förbättra kommunikationsmedlen för turister, anställda och invånare i storstadsregionen. Som bäst söker man förare som är intresserade av att svara på efterfrågan. Förarna ska ha de kvalifikationer som lagen kräver. För mer information, kontakta captains@bout.fi

ANDRA LÄSER