Skräp blir till konst på konstverkstaden Avoinna Öppet

Skolbesöken har varit en succé, men coronan ledde såklart till vissa begränsningar. Därför togs en del av verksamheten utomhus och på samma gång lyckades verkstäderna städa upp miljön.

Fiia Huovinen, Melinda Partanen, Zahraa Araear, Emmi Hentunen och Nella Kouvalainen samarbetade med projektets komposition.
20.05.2021 15:46
Konstverkstaden för barn och unga Avoinna Öppet introducerade eleverna i Forsby skola, Ruukin koulu och Länsiharjun koulu till skräpkonst.
Ruukin koulu besöktes av Vieno Motors, som består av bildkonstnärerna Ilona Valkonen och Kati Rapia. Med deras hjälp samlade skoleleverna skräp från en närliggande skog. Sedan omarbetades skräpet till olika accessoarer och stilleben.
– Barnen var väldigt påhittiga och intresserade. En av eleverna sa att det var den bästa skoldagen någonsin. Det kändes bra, för det är ju för barnens glädje som dessa verkstäder är menade, säger bildkonstnären Ilona Valkonen.
Harjurinteen koulus elever deltog i verkstaden som ordnades i Österstjernan-hallen. Tanken var att plocka skräp från stranden som ligger alldeles intill hallen, men efter att ha granskat stranden en sväng så märkte de att där inte fanns något skräp alls.
– Eleverna fick då i stället som förhandsuppgift samla intressant skräp hemifrån, säger bildkonstlärare Kaisa Korpela.
Stämningen i Österstjernan-hallen var ytterst fokuserad. Barnen hann inte få sina arbeten helt färdiga, men skulle få finslipa sina verk under kommande skoldagar, tillsammans med lärarnas hjälp.

Konst i skolan

Avoinna Öppet har sedan 2012 producerat otaliga konstverkstäder kring jul. I början ordnades verkstäderna efter skoldagen i tomma affärslokaler i Lovisa centrum. Sedan fick verkstäderna ett fotfäste i skolorna. På det här sättet har många barn kommit i kontakt med skapande arbete.
Under året med pandemin flyttades verkstäderna från december till maj och ut i den friska luften i stället. Verkstäderna har varit ledda av proffskonstnärer som serietecknaren Karri Laitinen, bildkonstnären Pia Sirén, bildkonstläraren Kaisa Korpela, scenograf-costumiern Hanna Neuvonen, fotograf-artesanen Virpi Lehtinen och bildkonstnären Frida Hultcrantz.
En broschyr vid namnet “Skräpkonst – roliga uppgifter för lågtstadieelever” har gjorts för klubbledare, lärare, och andra som arbetar inom fostran och undervisning. Broschyrerna förs till bildningscentren och därefter går flera exemplar ut till varje grundskola. Dessutom får andra intresserade tag på broschyren från biblioteket.
Päivi Ahvonen
koordinator för konstverkstaden.

ANDRA LÄSER