ANNONS:

Service på sitt modersmål, förtroende och vänskap från Stella hemvård

Service på svenska, utomordentlig vårdkunskap och ett ömsesidigt förtroende för varandra. Så sammanfattar Gustav Salingre, 78, relationen med sin personliga närvårdare Martin Larsson och Stellas hemvårdstjänster. Efter en mångårig vårdrelation känns det som om en god vän kommer för att hjälpa till och man talar om allt mellan himmel och jord.
Annons

Stella

Erbjuder alla tjänster i det egna hemmet från hemvård, städning och babypassning till hälsovård, fysioterapi och rehabilitering.
Laboratorieprov och snabbtest kan göras direkt i hemmet. Likaså sårvård, katetersköljningar och byten, vaccineringar, öronspolningar med mera.
Personlig hemläkare och hemsjukhustjänster i huvudstadsregionen. Mindre ingrepp så som borttagning av födelsemärken kan göras i hemmet.
Tar hand om alla kunder från baby till gammelfarfar. Vi är närvarande i kundernas vardag i bästa fall i tre generationer. Många småbarnsfamiljer köper städtjänst till sig och samtidigt hemtjänst åt sina åldrande föräldrar.
Fungerar i kundernas hem samt service- och vårdhem.
Skräddarsyr servicen enligt behov. Om en kund insjuknar och tillfälligt behöver antibiotika i droppform så arrangerar vi hemsjukhusvård så länge det behövs. Kunden behöver inte åka till ett sjukhus utan alla tjänster hämtas till kunden.
Betjänar dygnet runt.
Samarbetar med anhöriga.
Service på både svenska och finska.
Du får hushållsavdrag på hemvårdstjänster.
Servicesedelproducent.
Har ca 40 000 kunder i 175 kommuner. Gör 150000 kundbesök årligen.

Eftersom varje kundmöte är annorlunda, är det viktigt för oss att varje person får den service på det sätt som lämpar sig för han eller henne. Vi utarbetar tillsammans med kunder en sådan vård- och tjänstplan som lämpar sig precis för hans eller hennes behov och vi gör tätt samarbete med de anhöriga.
Stella Hemvård erbjuder heltäckande vård med god kvalitet hemma hos kunden. Vi hjälper våra kunder med alla de uppgifter som de behöver hjälp med. Vår uppgift är att främja uppehållet av kundens resurser och handlingsförmåga, och försäkra att kunden har hemma alla de tjänster som behövs som stöd för boendet.
Tidslängden på vårdsbesöken varierar från korta visiter till vård som tar hela dygnet. Dessutom erbjuder vi enstaka besök för dem som behöver någon som följer dem till läkaren eller frisören.
Vi ordnar de redskap och vårdtillbehör som behövs hem. Via oss är det också möjligt att exempelvis hyra en sjukvårdssäng.
Hemvården passar för förutom för äldre personer också personer som vårdas för mentala problem och missbruk, funktionshindrade samt personer som återhämtar sig från en sjukdom eller operation. Vi gör vid behov samarbete med den kommunala hemvården. Från oss kan man också få hjälp av en egenvårdare under lediga tider.
Gustav Salingre bor i en lägenhet i Folkhälsans servicehus i Hagalund. Klockan kvart före åtta varje morgon kommer Stellas närvårdare Martin Larsson för att hjälpa till med morgonbestyren under en och en halv timmes tid.
- Jag kan själv ta mig till badrummet men Martin fixar annat, berättar Gustav.
Stellas hemvårdare hjälper till med allt man behöver; medicinering, matlagning, personlig hygien, klädvård, tvätt, strykning och mycket annat. Martin byter också medicinkassett i den medicinpump Gustav har på grund av Parkinsons sjukdom. De måste förvaras i kylskåp och medicinpumpen kräver ett visst underhåll.
- Martin kan förstås allt det här. Han vet var alla saker är och tar det han behöver. Det är så skönt att inte behöva förklara och det är viktigt för mig att en och samma person kommer hit. För en ny person måste man ju förklara varje gång, säger Gustav.
Förutom sjukvårdsbestyr bäddar Martin också sängen, fixar morgonmål och allt annat som behövs i ett hem.
- Annat som Gustav behöver få uträttat så gör jag. Som till exempel att handla mat, gå till apoteket och andra ärenden, fyller närvårdare Martin Larsson i.
- Martin är väldigt händig, han snickrade till och med en hylla åt mig till sovrummet så jag får småsaker på, säger Gustav och visar på en nätt vit hylla på väggen ovanför sängen.
Martin är så populär att det finns kunder som inte vill ha vård av någon annan än honom. Alla Stellas närvårdare ställer givetvis upp på samma sätt, förtroende och kunnighet är utgångspunkten i vårdrelationen. Man ser att Gustav och Martin är goda vänner. Samtalet löper familjärt om livet och allt mellan himmel och jord, mycket om skärgårdsliv som är ett intresse de delar.
Mer vård vid behov
Martin Larssons officiella titel är medikalvaktmästare och ambulanschaufför. Så hette det för 21 år sedan då han utexaminerades från Arcada.
- Våra hemvårdare är väldigt kunniga. Vi kan på Stella också koordinera våra kvinnliga och manliga hemvårdare enligt kundernas önskemål. Det är idealiskt. En del kunder vill bara få vård av män eller tvärtom, berättar Minna Melkko som är utvecklingschef på Stella.
Gustav har också en personlig hemläkare från Stella. Läkartjänsten fungerar dygnet runt och är väldigt flexibel och omtyckt.
- Jag kan bara sätta ett sms om det behövs så behöver jag inte ringa. Det är så lätt och bekvämt. Alla vet ju hur omöjligt det är att få tag på en jourläkare på ett vanligt sjukhus, konstaterar Gustav.
Om Gustav blir sämre så finns det möjlighet till mer hemvård och även kvällar.
- Då jag kom hem från sjukhuset efter att ha fått medicinpumpenens slang bytt, som är en ganska stor grej med nedsövning, så var jag i ganska dåligt skick. Då kom Martin på kvällen och satt mig i säng. Förtroende finns, säger Gustav.
- Visst, då kom jag också både morgon och kväll samt på helgen då det behövdes lite extra hjälp, säger Martin.
Då Martin är ledig kan han förstås inte alltid ställa upp men då kommer en bekant vikarie i hans ställe.
- Vi skräddarsyr förstås all vård enligt kundens behov vid alla tillfällen. Många kunder har både morgon- och kvällshemvård. Från oss får kunden hemsjukhus om så behövs så man inte behöver åka till ett sjukhus, berättar Minna Melkko.
- Förstås blir jag sämre och kommer at behöva mer hjälp men hoppas att jag kan hålla mig på benen så länge som möjligt, säger Gustav.
Stella hemvårdstjänster erbjuder också städning men Gustav har det ordnat från servicehusets sida. Stella erbjuder också trygghetstelefon, fotvård, rehabilitering och mycket annat.
Utfärder
Gustav Salingre är ändå ganska rörlig. Han går så gott som dagligen ut och gå beroende på dagsformen, han äter ibland på matsalen i servicehuset, handlar och så åker han på dagsutfärder med Martin.
- Vi planerar att åka till Ingå och besöka caféet vid ån.
Stellas hemvårdare är närvarande och håller sällskap, löser korsord eller samtalar. Gustav har sommarställe i Snappertuna men dit orkar han inte riktigt åka längre. Konsten på väggarna och prydnadsföremålen skvallrar om ett stort skärgårdsintresse. Ett intresse de som sagt delar.
- Jag har hela mitt liv åkt båt i skärgården och växt upp med det. Det är viktigt för mig, säger Gustav.
Han går också på konsert samt bio men måste då han med sig en följeslagare. Stellas hemvårdare ställer upp med detta och allt sådant man själv vill men Gustav har också vänner och bekanta som följer med honom. Barn och barnbarn är också viktiga.
- Så måste jag ju vila också på dagarna för att orka och jag läser mycket. Husis förstås. Säg nu att de inte ska sluta med Husis och hälsa till mina favoriter Stefan, Staffan och Anna-Lena, hälsar Gustav innan vi tar adjö.