Lovisas mest hektiska veckoslut närmar sig - Lovisa Historiska Hus arrangeras för sjuttonde gången

Lovisa Historiska Hus presenterar många nya objekt bland annat i Skinnarby, Isnäs och i centrum av Lovisa.

Råbacka.
Emilia Tallbergemilia.tallberg@ostnyland.fi
09.08.2022 10:55
Evenemanget Lovisa Historiska Hus arrangerades för första gången år 2005 och har sedan dess traditionellt ordnats det sista veckoslutet i augusti.
I år är 40 hem med i evenemanget. Bland dem finns både tidigare bekanta objekt, men också en hel del nya bekantskaper. Det finns dessutom några hus som gör en come-back.
Bland annat har Villa Limppu som fått nya ägare av Tuuli Huovila, Olli Suominen och fyraåriga Siiri. Huset har genomgått en hel del förändringar både inne och ute, och gården har omvandlats.
I Forsby hittar man också ett nytt hem. Familjen Grönqvist & Müller bor på Hammartorp och presenterar hur man kan bo både ekologiskt och ekonomiskt.
Andra nya hem hittas i Skinnarby, Malmgård, Isnäs och i centrum av Lovisa.

Seminarier, lopptorg och Smaku

På söndagen kan besökarna ta del av ett seminarium på Lovisavikens skola som arrangeras tillsammans med Lovisa kultur- och miljörörelse. Temat på seminariet är Trä-Tallmo, flyttning av stockhus, väggdekorationer och tapeter genom tiderna. Efter seminariet svarar så kallade husdoktor Panu Kaila på publikens frågor. Frågorna ska skickas till ak.pola@sulo.fi innan den 22 augusti.
Förutom seminariet kommer man att kunna besöka en samlarmässa, antiktorg, lopptorg, pop-up kaféer och gallerier. Under veckoslutet arrangeras också det i Lovisa relativt nya evenemanget Smaku i staden.

Biljetter

Biljetter till evenemanget kan köpas till ett billigare pris på förhand via lwt.fi eller till fullt pris på plats under evenemanget. Det går att välja mellan en eller två dagars biljetter, men vill man stanna en dag längre går det att uppgradera sin en dags biljett.
Har man köpt en förhandsbiljett påminner LHH besökarna att byta ut biljetten till ett armband. Armbandet fungerar som inträdesbiljett till husen.
På lwt.fi kan man ladda ner kartan över husen och planera sitt besök.
Husen är öppna veckoslutet 27–28 augusti klockan 10 till 17.

ANDRA LÄSER