Nu är det klart: Olivia, Wilma och Veronica är årets luciatrio

En kort tid såg det ut som om luciatraditionen är hotad. Som tur var ställde sju fina flickor upp som kandidater, och på torsdagen möttes trion som valts till att lysa upp Östnyland.

Östnylands lucia 2022 Olivia Halttunen ( i mitten) med tärnorna. Veronica Lindberg (t v) och Wilma Byman.
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
02.12.2022 06:33 UPPDATERAD 02.12.2022 12:51
Snön gnistrar och glimmar och småhuset i Ebbo ligger vackert inbäddat i ett vitt täcke. Här bor årets lucia Olivia Halttunen, som så sent som igår förmiddag fått det avgörande samtalet från luciapappa Kent Lang.
"Hallå, är det Östnylands lucia 2022 som jag talar med?".
– Jag förstod först inte vad han menade, men sen när jag fattade att det var jag som valts till lucia, började jag skratta och hoppa.
Mamma Anna-Lena Andersson berättar att tårarna rann också mellan skratten och hoppen.
Som tur var hade abiturienten Olivia en hemmadag och kunde fritt ge utlopp för sina känslor utan att behöva oroa sig för att avslöja det som är ännu är hemligt till fredagen.
I går kväll tog hon emot luciakommittén och lokalmedierna, det vill säga tidningen Östnyland och och Yle Östnyland. Med är givetvis tärnorna och Sibboflickorna Wilma Byman och Veronica Lindberg, också de är glada och förväntansfulla inför det kommande uppdraget.
Hela familjen gläds med Olivia, här med brodern Robin Halttunen och mamma Anna-Lena Andersson.
Wilma Byman är precis som Olivia abiturient, och hon hade inga lektioner när luciapappa ringde, utan satt alldeles i lugn och ro och kunde smälta beskedet. Niondeklassaren Veronica Lindberg är på prao i en lågstadieskola den här veckan, och lämpligt nog ringde Kent Lang just under en rast så att Veronica kunde gå lite åt sidan och ta emot samtalet.
För sex år sedan var det Olivias äldre syster Julia Halttunen som tillsammans med lucia Nea Nordström och Maria Strandvik kom med ljus och glädje till östnylänningarna. Julia har kommit med goda råd, varav ett av de viktigaste är: "Hör på Kent sen". Luciapappa myser förnöjt, och han inflikar att det redan kommit 60 bokningar på luciabesök, och flera är att vänta. 
 Av Olivias tre äldre syskon är det endast Robin Halttunen som är hemma när den traditionella tårtan till luciatrion ska skäras upp. Pappa Santteri Halttunen jobbar och är även han förhindrad att delta.
– Det är jätteroligt att Olivia valts till lucia, och jag är väldigt stolt över henne. Såklart ska jag vara med på kröningen, säger Robin och tillägger att hela familjen älskar julen men särskilt Olivia och mamma är extra jultokiga. Julljus och pepparkakshus har redan plockats fram för länge sedan.
Mamma Anna-Lena beskriver sin dotter som känslig, varm och omtänksam, en riktig lucia.
Redan i dag börjar den bråda tiden för luciatrion med provning av klänningar, skor och underkläder.  Sångpedagog Giséla Gren-Nordström hjälper trion att sätta ihop sångrepertoaren och får rösterna att klinga fint tillsammans. Allt ska sitta som smort den 13 december då trion vandrar från Brankis längs Mellangatan ledsagade av unga brandkårister med facklor till Gamla Rådhustorget och upp för rådhustrappan.
Wilma Byman, Olivia Halttunen och Veronica Lindberg tar sig an den traditionella luciatårtan från Café Cabriole.
Där kommer Olivia Halttunen att krönas av Tomas Järvinen, vd för Folkhälsan utbildning Ab. Han är smickrad över det ärofulla uppdraget, och säger att det som Borgåbo är roligt att få kröna lucia.
Talet till årets lucia snickrar han på som bäst, men han avslöjar att det redan finns en röd tråd.
– Jag tänkte prata om traditioner och vad de betyder för samhället, och tangerar även årets svårigheter att väcka intresse för den lokala luciatraditionen.
Tomas Järvinen är årets luciakrönare.
I Järvinens egen familj står luciatraditionen högt i kurs, gift som han är med Borgåbygdens lucia årsmodell 1997, Sofia Eriksson
– Och så har vi ju två små döttrar som gärna vill lussa, så traditionen lever aktivt med i vår familj, berättar Tomas Järvinen när ÖN når honom för en kommentar per telefon.
Ulrike Hjelt-Hansson önskar trion Veronica Lindberg, Wilma Byman och Olivia Halttunen lycka till i sitt luciauppdrag.
Tillbaka till Ebbo och luciatrion. Listan på sånger som flickorna vill framföra har redan flera förslag, O helga natt, Sylvias julsång, Himlen i min famn.
– O helga natt upptäckte jag förra julen, jag är alldeles förälskad i den. Sången är så vacker och texten på gammaldags svenska så mäktig, säger Olivia andlöst.
Stämningen mellan flickorna är avslappnad. De skojar och skämtar, och är inte nervösa inför luciavärvet. Nu gäller det att hålla sig frisk, och bara njuta av en fin tid som kommer att ge årets luciatrio Olivia Halttunen, Wilma Byman och Veronica Lindberg minnen för livet.

Östnylands lucia 2022

Lucia Olivia Halttunen kröns på Gamla Rådhusets trappa tisdagen den 13 december klockan 18.
Krönare är Tomas Järvinen, vd för Folkhälsan utbildning Ab.
Östnylands lucia är ett samarbete mellan tidningen Östnyland, Yle Östnyland, Borgåbygdens ungdomsförbund och Aktiastiftelsen.

ANDRA LÄSER