Lovisaflicka bjöd Villmanstrand på lucia

I en skola i det finska Villmanstrand överraskades eleverna i dag av luciasång på svenska. Det var Nina Laaksonen från Lovisa som ville exportera den vackra luciatraditionen till staden i östra Finland.

LUCIA I VILLMANSTRAND. Lucia Olga Pylkkö omgiven av tärnorna Matleena Parkko och Ilona Jalkanen.
Helén Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
13.12.2017 10:56 UPPDATERAD 13.12.2017 11:19
För ett par veckor sedan kontaktade Nina Laaksonen tidningen Östnyland och frågade hur hon kan hitta lucialinnen.
– Jag studerar på institutet Joutsenon opisto, och vill gärna ta in den vackra luciatraditionen till skolans campus. Jag har redan tre flickor som ställer upp som lucia och tärnor.
I dag, på luciadagen, visste ingen om vad som komma skulle. Nina hade bara sagt till alla att det lönar sig att komma till matsalen lite före nio.
– Det blev en så fin morgon, mycket stämningsfull och annorlunda. Flickorna sjöng vackert på svenska och köket bjöd på lussebulle och glögg, berättar Nina.
Hon är speciellt stolt över att trion sjöng på svenska, för svenska hörs sällan i Villmanstrand.
Olga Pylkkö var lucia och som tärnor hade hon med sig Matleena Parkko och Ilona Jalkanen.
– De är alla tre här från Villmanstrand, unga flickor som studerar på linjen som förbereder för medicinstudier. Själv studerar jag psykologi, och vi har en del gemensamma ämnen. Jag frågade flickorna i god tid om de ville lussa.
Efter den känslosamma stunden berättade Nina Laaksonen för sina skolkamrater historian om helgonet Lucia, och hennes betydelse som ljusbärare och om traditionen som är så viktig för finlandssvenskar.
Trots svårigheterna att hitta luciadräkter i vuxenstorlek lyckades trion kläda sig i den traditionella vita skruden.

ANDRA LÄSER