Den ena bruden väntar, den andra strömmar live – tårar, tålamod och nya tag när bröllopsplaner går i stöpet

I Katariina Johanssons garderob hänger hennes mammas omsydda brudklänning. Hon längtar efter att få visa upp den, men julibröllopet i domkyrkan ser inte ut att bli av i år. I kölvattnet av avbokade familjefester trampar cateringfirmor överallt vatten. Men på andra sidan Östersjön frikopplar Elina Norrby och Andreas Wilnerzon rumsdimensionen och gör ett digitalt bröllop där också släkten i Finland kan hänga med.

NÄTBRÖLLOP. Om ett par veckor gifter sig Elina Norrbys och Andreas Wilnerzon. Deras val att strömma både vigseln och festen har väckt uppmärksamhet och inspiration.
Redan i februari när de första rapporterna kom fick Katariina Johansson en känsla av att hennes och Jesse Turunens bröllop den 11 juli inte skulle bli av. Vigseln i Borgå domkyrka hade bokats in redan för två år sedan, eftersom den är en av de mest populära vigselkyrkorna i landet och de lediga tiderna snabbt går åt.
– På grund av mina föraningar hade jag troligen bearbetat tanken redan när epidemin började på allvar här i Finland. Men förstås var jag ledsen ändå, säger hon.
Paret känner ändå att det bästa är att skjuta upp bröllopet.
– Även om det blir tillåtet så innebär det en hälsorisk för oss och för våra gäster. Vi har gäster från Norge, och äldre personer som skulle bjudas med på festen och som tillhör riskgruppen.
NYA TAG. Katariina Johansson studerar hälsovetenskap och anade i ett tidigt skede att bröllopet i Borgå domkyrka var i riskzonen.
Katariina Johansson studerar hälsovetenskap och är därför väl bekant med riskerna. Hon tror att gästerna också varit medvetna om att det kan gå så att bröllopet ställs in.
– Vi har inte ens sänt ut inbjudningarna. Jag hade just fått korten och skulle börja pyssla när det blev så här, suckar hon.
Festen skulle ha hållits på Vanha Navetta. Nu står paret inför att boka av både den och domkyrkan. Men de väntar hellre ett år än ordnar sitt bröllop på något annat sätt.
– Visst är det tråkigt, men vi vet att det blir av någon gång. Jag har hört om virtuella lösningar, men det skulle inte kännas på samma sätt för oss. Inte när vi har väntat på det här så länge. Jag tror också att den fysiska festen och att få träffas är viktig för familjen och de äldre, säger hon.
SKJUTER UPP. Trots att Katariina Johansson och Jesse Turunen har väntat i två år väljer de nu att vänta lite till med bröllopet. – Det är viktigt att få träffas och fira fest tillsammans med släkten, tycker Johansson.
För Jesse Turunens del är det också en annan milstolpe som inte blir av i vår. Han skulle ha blivit klar med sin specialisering inom fysioterapi men nu omkullkastades också de planerna. Trots att paret verkar ha tagit det hela sansat är det i detaljerna besvikelsen bränner till:
– Min mammas gamla brudklänning har gjorts om åt mig. Den blev färdig redan i början av året och det är bara några få som har sett den. Jag har väntat så på att få visa den! säger Katariina.

Näsan över ytan

I januari gick cateringföretaget Share Tastes in i ett samarbete med Bistro Sinne och övertog foajérestaurangen Verstas utrymmen. Tanken var att betjäna Konstfabriken i samband med konserter och evenemang. Men i planerna fanns också bröllop och större familjefester i de stora utrymmena. Ett par månader senare brakade coronaepidemin loss. En förmiddag i april sitter Share Tastes delägare Camilla Walch i stället i bilen och kör ut matportioner till åldringar och personer i riskgruppen i östra Helsingfors.
– Alla cateringuppdrag för vår del är avbokade fram till sista maj. Redan från och med april framåt hade vi ett bröllop varje helg, konstaterar hon.
KÖR HÄMTMAT. Cateringföretagaren Camilla Walch gör som de flesta andra i branschen och räddar det som räddas kan med takeaway och mat som går att beställa hem.
Med företagsevent, privata fester och dimissioner blir det sammanlagt hundratals avbokningar – som de likt andra företagare strävar efter att försöka omvandla till ombokningar till hösten eller till nästa sommar.

Vad gör en företagare i ett läge som det här?

– Permitterar sin personal och jobbar själv, säger Walch med en trött suck.
Share Tastes lade snabbt om verksamheten och lanserade möjligheten att beställa husmanskost som hämtmat. Det ger vissa inkomster även om det inte kompenserar bortfallet.
I dag var det en som ringde och grät i telefonen. Men det är ju så att om du inte måste – eller som nu ens får – ordna en fest så ordnas det ingen fest.
– Det är ändå ett sätt att hållas på ytan. Kämpigt är det ju. I början tänkte vi att det lättar efter midsommar, men det ser ganska tröstlöst ut.
Camilla Walch har stor medkänsla med dem som ringer och avbokar sina bröllopsfester.
– I dag var det en som ringde och grät i telefonen. Men det är ju så att om du inte måste – eller som nu ens får – ordna en fest så ordnas det ingen fest.
Hon känner inte till någon som ordnat sitt bröllop virtuellt och kombinerat det med hemleverans från ett cateringföretag. Däremot nämner hon ett par som skulle ha gift sig i valborgshelgen, och som avbokade, men i alla fall beställde hem festmat på tumis i stället.

Kör digitalt bröllop

Steget att fira sitt bröllop digitalt kräver lite större frimodighet än ett vanligt virtuellt möte eller en konsert. Det visar sig vara svårt att hitta någon i Östnyland eller ens i Svenskfinland som valt den vägen. Men på andra sidan viken blir det napp. Även i Sverige har restriktionerna begränsat social samvaro och firande och många efterlängtade fester ställs in. Därför har intresset för Elina Norrbys och Andreas Wilnerzons digitala bröllop den 23 maj varit stort också i de rikssvenska medierna.
När ÖN ringer upp visar det sig att Elina har finlandssvenska rötter och stuga på Bergö i Malax skärgård, Österbotten.
– Jag har massor av släkt och vänner i Finland som skulle ha kommit hit den här dagen. Och nu kan de delta ändå, säger hon glatt.
När Sverige införde restriktioner för folksamlingar över 50 personer gick det upp för paret att det här inte var en influensa som skulle gå över.
DIGITALT JA. Tusentals par funderar nu på hur de ska göra med sina sommarbröllop. Elina Norrby och Andreas Wilnerzon gör sitt till en produktion som alla kan hänga med på.
– Den veckan satt jag hemma och bara storbölade. Medan jag satt där med mina stora tårar, fick jag en idé. Både jag och Andreas är med i församlingen Citykyrkan som sänder livestreamar. Jag är fotograf och hjälper till där och tänkte: Varför kan inte vi göra likadant?
Nu äger vigseln rum som planerat i kyrkan och festen går av stapeln i den bokade restaurangen. Men i stället för att de inbjudna 160 gästerna är med på ort och ställe får de följa med bröllopet via bröllopets Instragramkonto och strömmade sändningar på Youtube och Facebook. Alla som är fysiskt närvarande har någon uppgift eller tillhör den närmaste familjen. Det håller antalet personer under maxgränsen. Eftersom restaurangen var dimensionerad för 160 gäster, som nu krympt till 35, blir det gott om plats att hålla säkra avstånd. Maten serveras till bordet så att ingen behöver röra serveringskärl och bestick. Hygienen är strikt och det finns handsprit till hands.
Det har varit jättepositiva reaktioner både allmänt och från våra nära och kära. Vi har fått komplimanger för vår inställning. Det här hjälper kanske andra att våga tro och hoppas.
– Gäster som tänkt ha spex eller program sänder dem till värdarna som håller i trådarna, och vi visar allt på skärm. I livestreamen kan de som följer med sända hälsningar i realtid, säger Elina Norrby.
Paret lyfter fram det positiva i att det nu går att bjuda ännu flera gäster än vad som skulle ha fått rum annars. De har gått så långt att de inte ens begränsar bröllopet till ett privat evenemang.

Ert bröllop blir en tv-produktion?

– Ja! Om det är någon som trillar in på vårt bröllop så kan vi sprida hopp, kärlek och glädje vidare. Det har varit jättepositiva reaktioner både allmänt och från våra nära och kära. Vi har fått komplimanger för vår inställning. Det här hjälper kanske andra att våga tro och hoppas. Vi har fått frågor från andra som undrar hur vi gör. Kärleken övervinner allt! säger Norrby.
På Instagram finns bland annat festhäftet, vigselhäftet och menyn. Den som vill kan klä upp sig hemma och hänga med i sångerna och följa med i tidsschemat på ett hörn. Däremot övergav paret tanken på att göra bröllopet via mötesplattformen Zoom, för de ville freda tiden att få fira själva också. De förväntar sig inte heller att någon vill ha hela bröllopsdagen strömmad. Arrangemangen underlättas av att Elina Norrby själv jobbar som fotograf och har kollegor och vänner som kan ställa upp i kommunikationsteamet för livestreamen.
– Så här är tankarna och det känns spännande och inspirerande. Visst är det synd att jättemånga inte kan vara med, men vi får väl hålla en stor ettårsfest i stället!

Vigselfakta i siffror

25 000 par gifter sig årligen
60 procent väljer civil vigsel (15 000)
10 000 är kyrkliga vigslar
Antalet ingångna äktenskap minskar årligen med ett par tusen.
I Borgå domkyrka förrättades 65 vigslar år 2019. (I Lilla kyrkan 16)
ANDRA LÄSER