Lovisa Big Band spelar på vårkänslorna

Lovisa Big Band i samarbete med Lions-klubben i Lovisa ställer i år till med vårkonsert i soulens och funkens tecken. Soul of Spring heter konserten där Tobias Andersin och Soul Sisters står för skönsången.

VÄLGÖRENHETSKONSERT. Lovisa Big Bands aprilkonsert, som genomförs i samarbete med Lions Club Lovisa-Loviisa, är ett säkert vårtecken. Gänget bakom konserten, främre raden fr.v. Ossi Luoma, Rolf Törnqvist och Unto Hämäläinen från Lions-klubben och baktill t.v. klarinettisten Rolf Ståhls samt dragbasunisten Fredrik Karlsson från Lovisa Big Band.
Lovisa har en lång tradition av vårkonserter, sedvänjan går i själva verket så långt tillbaka som till badortstiden. De senaste fem åren är det Lovisa Big Band som stått för musikunderhållningen i tätt samarbete med Lions Club Lovisa-Loviisa, och så är fallet också i år. Konserterna formas utifrån ett visst tema och hittills har man tagit sig an allt från den självskrivna swingen och jazzen till tangons rytmer med Eino Grön som solist.
– I år satsar vi på soul och funk, på lite ungdomligare musik som vi hoppas locka en publik också utöver dem som hör till swinggenerationen, säger Ossi Luoma, Lions-klubbens informatör.
Storbandsmusiken har tappat mark gentemot anda musikgenrer och det är en orsak till att man nu i Lovisa vill sätta en fräsch twist på själva repertoaren. Lovisa Big Bands sexton musiker tar sig an hela raden välkända örhängen och bjuder på låtar bland annat av Elvis och Frank Sinatra, men för att nå också yngre åhörare kör bandet också några låtar som tidsmässigt hör hemma i åttiotalet. På låtlistan hittas bland annat Fever, Mr. Bojangle, Just a Gigolo och You've Lost that Loving Feeling.
– Poängen är att man inte behöver ha fyllt sextio för att gilla det som bjuds, säger

Proffsiga musiker

Inlånad för konserten, på projektbasis, är Borgåbördiga dirigenten Robert Löflund som format repertoaren utifrån det vårliga temat i linje med konsertnamnet Soul of Spring. Han har byggt upp en konserthelhet med modern känsla, men som stöder sig starkt på den traditionella storbandsmusiken.
Det blir en fartfylld och underhålland konsert med verkligt bra musiker.
Löflund, ett av toppnamnen den inhemska jazz- och populärmusiken, har speciellt med Lovisaborna i åtanke lockat med sig en samling professionella solister.
– Sångaren Tobias Andersin är en verklig entertainer och det hörs att han har Sinatra som en av sina stora förebilder. Det bjuds på glad och energisk musik och många låtar som publiken känner igen sedan tidigare, säger Rolf Ståhls, klarinettist i Lovisa Big Band.
Inte nog med det. Bandet får också vokalistisk förstärkning i form av den sångstarka trion Soul Sisters från Borgå. Det är systrarna Heidi och Pi Kiviharju som tillsammans med Anna Wiksten kommer att bjuda på en show fylld av musikalisk precision och osviklig rytmkänsla.

Soul of Spring

Lovisa Big Bands vårkonsert med Tobias Andersin och Soul Sisters som gästartister.
Ordnas söndagen den 17 april klockan 17 i finska skolcentret i Lovisa, i samarbete med Lions Club Lovisa-Loviisa.
Biljetterna kostar 20 euro och fås i förköp från Kello & Kulta Karvonen och Macu's Music.
Intäkterna från konserten går oavkortat till gott ändamål.
– Soul Sisters är ohyggligt bra och just den här helheten sitter perfekt för dem, säger Ståhls.

Välgörande vårtecken

Som konsertarena fungerar gymnastiksalen i finska skolcentret i Lovisa; ingen idealisk plats för konserter men med vissa specialarrangemang räknar arrangörerna både med fullgod akustik och gott om plats för åskådare – också det en central faktor då det handlar om en välgörenhetskonsert. Inte att förglömma så är Lovisa Big Bands årligen återkommande konsert inte bara ett säkert vårtecken, den har också blivit en synlig symbol för det goda arbete som den lokala Lions-klubben gör.
– Det är en stor grej och viktig happening för oss. Via pengarna vi samlar in kan vi genomföra olika projekt för gott ändamål och till exempel stödja barn, ungdomar, seniorer och familjer i behov av hjälp. Alla intäkter kommer Lovisaborna till godo, säger Ossi Luoma.
Klubbens president Unto Hämäläinen påpekar att föreningen strävar efter att vara en aktiv aktör inom tredje sektorn i Lovisa. Totalt brukar klubben dela ut mellan 20–30 000 euro i understöd på årsbasis. I fjol, då klubben firade sextio verksamhetsår, räknade man ut att klubben sedan starten stött lokala projekt med över en halv miljon euro.

ANDRA LÄSER