Av kärlek till konsten: Pellinge musikdagarna levererade med utmärkta uppträdanden

Pellinge musikdagar var en succé trots de svårigheter som coronapandemin medförde.

Färre biljetter än normalt såldes till konserterna Solhälla, för att garantera publikens säkerhet.
Onni Ahvonen
09.08.2021 19:30
Förra veckoslutet ordnades Pellinge musikdagarna än en gång. Besökare fick lyssna på kammarmusik i Pellinge skärgård och i Borgå domkyrka. Trots att öppningskonserten "En kväll med Tove Jansson och hennes visor" inhiberades i sista sekunden som ett resultat en möjlig coronavirus exponering, var musikdagarna en succé.
– Det var med tungt hjärta som vi tog beslutet att inhibera konserten. Men trots att festivalen började på detta vis var helheten en succé på alla områden. Vi hade otroligt fina uppträdanden med artister av världsklass och besökarna var väldigt nöjda, säger evenemangets konstnärliga ledare Monica Groop.
Arrangören ska försöka hitta ett nytt datum för konserten av Emma Klingenberg som inhiberades.
Trots att öppningskonserten inte blev av, hade besökarna möjlighet att se bland annat Kamus Kvartetten, Ismo Eskelinen, Tuuli Lindeberg, Erica Back och Paavali Jumppanen uppträda.
Som på alla håll i kulturbranschen, ställde coronapandemin evenemanget inför svårigheter.
– Det är svårt att vara festivalledare i dessa tider. Det har varit en svår sommar och osäkerheten har varit konstant närvarande. Vi sålde biljetter på halvkapacitet men vi är glada för all stöd vi fått.
Groop påminner om att kultur inte görs för pengarnas skull.
– Som man säger på tyska "Aus liebe zur kunst": det görs av kärlek för konsten. Alla av oss behöver konst och musik i våra liv.

Kulturbranschen och coronapandemin

I Finland har kulturbranschen lidit betydligt av coronapandemins följder. Groop påpekar hur orättvist behandlingen av kulturarbetare har varit under pandemin.
– Kulturen har drabbats otroligt mycket av pandemin och har behandlats orättvisst i jämförelse med andra branscher.
Det som hjälpte Pellinge musikdagar var att en stor del av besökaren har redan fått båda vaccinen, eftersom åskådarna till största del representerade de äldre generationerna.
– Vi gjorde vårt bästa för att anpassa oss till den rådande situationen. Trots alla utmaningar var evenemanget en succé.
Groop var speciellt tacksam över Paavali Jumppanens konsert i Borgå domkyrka.
– Jumppanen hade ett fantastiskt uppträdande. Det kändes som tiden stod stilla i kyrkan. Man kunde knappt höra människor andas.
Det var sjätte omgången för Groop som konstnärlig ledare för Pellinge musikdagarna.
– Man säger det här varje år men i år kändes det verkligen som att vi hade ett av de bästa åren under min tid.

ANDRA LÄSER