Julgransplundring på Skattåkersberg

Det blir fest för hela familjen den 11 januari, lämpligt innan tjugondagen. Platsen är föreningshuset Skattåkersberg i Box.

JULEN ÅKER UT. Det drar ihop sig till traditionell julgransplundring på Skattåkersberg i Box den 11 januari.
10.01.2020 11:05
Det finns en mängd gamla seder och sätt att fira jul på som håller på att glömmas. Nu lyfter man i Box fram skojiga och stämningsfulla traditioner, och sjunger bland annat tillsammans ut julen med glada, trevliga julsånger som åtminstone de flesta sjungit många gånger förut.
Barnen får dansa ringlekar, men inget hindrar att mormor och andra hugade deltar. Viktor Rydbergs dikt Tomten (från 1881) läses och man funderar över vad en hustomte egentligen var för en figur. Även Box sångkör underhåller.
En julfest innebär givetvis även kaffepaus med saft, pepparkakor och annat gott.
Dagens julgubbe och tomtemor är inte helt överens om vad det innebär, när man talar om nya tider. Och tomtarna har egna åsikter. Men till slut blir det ändå dags för utdelning av julklappar och möjlighet för alla att plocka godsaker ur julgranen. Den som vill ha en julklapp av julgubben har med sig en namnlös julklapp, värd ett par euro eller så, som man sätter i julgubbens säck när man kommer till festen.
Det är fritt inträde till julgransplundringen på Skattåkersberg, Skattåkersvägen 66 i Box, lördagen den 11 januari klockan 14. Som arrangör för festen på VaHiSöS och Box sångkör.

ANDRA LÄSER